Jongelingen geleerd creatief bezig te zijn met mobieltje

Tekst en beeld Sharon Singh

PARAMARIBO — ‘Ach, lawlawsani‘, ‘Eigenlijk ken ik het programma niet zo goed’, ‘Capcut is niet nieuw voor mij’ … dit waren reacties van tieners die in het weekend een driedaagse basistraining hebben gevolgd in filmen en bewerken, graferen en acteren. Na twee dagen training moesten de vijftien deelnemers tussen elf en vijftien jaar zondag hun filmpjes van elk één minuut presenteren. De training was georganiseerd in verband met de jaarlijkse ‘Dag van de goede daden’ (‘Good Deeds Day’) op 6 april. ‘Goede daden’ was ook het thema van de opdrachten die moesten worden gemaakt.ADVERTISEMENT

Wereldwijd staan in april mensen in 115 landen stil bij de kracht van goede daden. “Het is een jaarlijks moment waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van vriendelijkheid en doen van goede daden. Dit kan door simpelweg aardig voor een ander te zijn”, verklaarde Humphrey Dundas van Suricorps tegenover de Ware Tijd. Hij coördineert in Suriname de activiteiten rond deze dag.

“Ik zou wel meer trainingen willen volgen. Het maakt niet uit wat, als ik er maar iets van kan leren” Saekize

In het kader van een goede daad doen heeft Suricorps aan honderd dak- en thuislozen een portie eten gegeven. “Maar goede daden moet je het hele jaar blijven doen”, zei Dundas. Hij voegde eraan toe dat er in de loop van het jaar meer activiteiten zullen worden uitgevoerd.

Creativiteit

Het hebben van een smartphone op jonge leeftijd is vandaag de dag niets nieuws. Met zo een toestel kan er veel mee worden gedaan. Zowel jongeren als volwassenen spelen games, kijken naar filmpjes op YouTube of maken zelf korte video’s. Door de beschikbare applicaties kan men zelf ’s en video’s bewerken. De deelnemers aan de training vonden ‘creatief bezig zijn met je mobiel’ het meest spannende.

De jongeren gingen na de training thuis aan de slag. Een deelneemster heeft haar moeder een pedicurebehandeling gegeven, een andere heeft thuis helpen dweilen en weer een ander kind heeft een buurman geholpen met het sjouwen van zijn gascilinder.

Hoewel de deelnemers zelf twijfelden aan hun productie zijn de trainers tevreden. “Ze hebben weinig tijd gehad en voor een groot deel van hen was het Capcut-programma onbekend. Oefening baart kunst”, zei Dundas.

Zijn streven is om kansarme kinderen tools aan te reiken om hun tijd creatief door te brengen. Voor het maken van video’s en ’s en het bewerken is samenwerking aangegaan met Para’s Media. “Zij hebben ervaring op het gebied van film en editing.”

Meer trainingen

Saekize is tevreden over de lessen. “Ik zou wel meer trainingen willen volgen. Het maakt niet uit wat, als ik er maar iets van kan leren.” Zijn mobiel gebruikte hij tot nu toe om te gamen en naar video’s te kijken. “Nu kan ik zelf oefenen met het maken van video’s. In mijn korte video voor de training, heb ik als boodschap help je medemens. Er zijn mensen die honger lijden omdat ze niet te eten hebben. Als we ze kunnen helpen voelen we ons ook goed.”

Ook Jopoi, een andere deelnemer, kijkt uit naar meer trainingen. “Het liefst wil ik meer editing en camerawerk leren. Dit was niet mijn eerste kennismaking met het programma Capcut. Ik was best tevreden met het eind resultaat.”

Om zijn script te schrijven heeft Jopoi  hulp gehad van zijn tante en broertje. Zijn film was compleet met aftiteling en hij gebruikte ook animatiebeelden om zijn boodschap over te brengen.

Vijftien filmpjes van elk een minuut werden als afsluiting gepresenteerd. Daarna kregen de kinderen handige tips mee in het verbeteren van de kwaliteit.