Jones: “Regering-Venetiaan heeft residentie Surinaamse ambassade verkocht”

De regering-Venetiaan heeft de residentie van de Surinaamse ambassade in Nederland verkocht en niet de regering-Bouterse. Met een deel van dat geld is het huidige pand van de Surinaamse ambassade in Den Haag volledig gerenoveerd, zegt NDP-parlementariër Ebu Jones in gesprek met Suriname Herald.
Tijdens de vorige regering was Jones enige tijd aangesteld als zaakgelastigde van Suriname in Nederland. Jones en NDP-fractieleider Rabin Parmessar kunnen zich niet voorstellen dat de regering-Santokhi leugens verkondigt over de vorige regering.
In een gisteren uitgegeven persbericht heeft de regering laten optekenen dat Surinames ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, onder normale omstandigheden een residentie ter beschikking zou hebben, ware het niet dat het daartoe beschikbare gebouw, is verkocht door de regering-Bouterse. Zowel Jones als Parmessar weerspreken dit.
Surinaamse ambassade in Den Haag
Jones zegt dat het huidige gebouw van de Surinaamse ambassade in Den Haag een monumentaal gebouw is. Het gebouw wordt op regelmatige basis geïnspecteerd door Monumentzorg Nederland. Rond de periode van 2004 werd aan Suriname voorgehouden dat het ambassadepand gerenoveerd moest worden. De toenmalige regering heeft toen de residentie die bestemd was voor de ambassadeur, verkocht. Met een deel van dat geld, heeft de Surinaamse ambassade een grondige renovatiebeurt gekregen. Hij vindt dat de kwestie van de verkoop van de residentie misleidend is gebracht naar de samenleving.
Jones merkt eveneens op dat de ambassadeur een financiële compensatie krijgt omdat hij zijn eigen woning gebruikt als residentie. “Het is niet dat hij zijn huis gebruikt en maar niets krijgt”, zegt Jones. Het is regel. Men moet volgens hem ook in het oog houden dat Khargi reeds woonachtig is in Nederland. Het betreft hier niet iemand die vanuit Suriname naar Nederland moest afreizen. In dat geval zou er een residentie in orde gemaakt moeten worden voor zo een ambassadeur.
Met betrekking tot het dienstvoertuig van de Surinaamse ambassade in Den Haag merkt Jones op dat het voertuig dat ter beschikking was, representatief en goed onderhouden was. Het kan wel zo zijn dat het voertuig aan vervanging toe is. Een nieuwe Mercedes-Benz kan inderdaad 90.000 euro kosten. Zelf zou hij niet kiezen voor zo een duur voertuig op basis van de situatie van het land. “Dit is echt iets dat elke ambassadeur zelf bepaalt”, zegt Jones.