AMSTERDAM — John Leerdam wordt de directeur van het nieuwe Nationaal Slavernijmuseum, dat momenteel op de kop van het Java-eiland in Amsterdam, Nederland wordt gebouwd. Zijn aanstelling is woensdag bevestigd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam.
Het museum zal zich richten zich op het educatief en cultureel omgaan met het Nederlandse slavernijverleden. Het wordt naar verwachting in 2030 geopend en Leerdam zal leiding geven aan een team van professionals het proces tot de opening zal begeleiden.ADVERTISEMENT
“Het museum zal zich richten op het educatief en cultureel omgaan met het Nederlandse slavernijverleden”
Zijn onophoudelijk betrokkenheid bij alles wat met het Caribische en Surinaamse slavernijverleden te maken heeft, heeft mede geleid tot zijn benoeming tot directeur van het nieuwe museum. Dat is ondergebracht in een stichting die oud-minister Franc Weerwind als voorzitter van de raad van toezicht heeft. Weerwind was in 2022 de Nederlandse bewindspersoon die namens de voormalige kolonisator excuses aanbood voor de gruwelen van het slavernijverleden.
Carrière
De 63-jarige Leerdam werd op Curaçao geboren. Zijn vader was een Surinamer, zijn moeder van het eiland Saint Kitts en Nevis. In 1982 verhuisde hij naar Nederland om een opleiding theaterregie en dramadocent aan de theaterschool in Amsterdam te volgen.
Van 1986 tot 1987 en van 1991 tot 1996 verbleef Leerdam in New York, waar hij opleidingen volgde op het gebied van filmregie en -productie. Later was hij betrokken bij diverse theatergezelschappen.
Bij de Nederlandse parlementsverkiezingen in 2003 werd hij gekozen tot lid van de Tweede Kamer, waar hij onder meer ondervoorzitter van de vaste Kamercommissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken was. Toen hij in 2012 vreselijk blunderde in een interview, werd hij gedwongen op te stappen.
Awards
In 2005 regisseerde Leerdam ter gelegenheid van dertig jaar onafhankelijkheid van Suriname het door Hugo Pos geschreven toneelstuk ‘De tranen van Den Uyl’ (1988) over een fictieve ontmoeting tussen de Nederlandse journalist Han de Graaf en de Surinaamse journalist Jozef Slagveer – in 1982 één van de slachtoffers van de Decembermoorden.
In 2006 ontving hij in New York de Lifetime Service Award van de Council for Opportunity in Education, een onderscheiding voor zijn inzet voor het scheppen van kansen voor migranten. Voor zijn bijdrage aan de culturele diversiteit in Amsterdam ontving hij in april 2017 de Amsterdamspeld en in 2024 werd aan hem de Amerikaanse Secretary of State’s Award for Global Anti-Racism Champions toegekend, een anti-racismeprijs van de minister van Buitenlandse Zaken.
- BEP bereidt 51 DNA-kandidaten voor op verkiezingen..
- Politie houdt M.K. aan met 6,2 gram cocaïne..
- Dansdocent Shaneaka Gibbs: ‘Ik ben zelf een smeltkroes net …..
- Louis heeft vast meegekeken..
- ONAFHANKELIJKE VERKIEZINGEN?..
- SDU-voorzitter Celsius Waterberg: ‘Weer spoorwegen in Surin…..
- Bezorgde Amerikaanse senator houdt recordspeech van 25 uur..
- SPB-voorzitter Atompai vraagt betere bescherming politieamb…..
- Nieuwe kansen voor ondernemers met beperkingen..
- Kleine issues bij uitbetaling SRD 800 studententoelage opge…..
- Micro-ondernemers met een beperking ontvangen ondersteuning…..
- NPS maakt inhaalslag door houding huidige regering..
- Beoogde DNA-kandidaten moeten meer doen in belang van volk..
- Tentoonstelling Hedendaagse Surinaamse Kunst..
- ‘Verhalen verklaren de wereld’..
- Ruim 500 personen gevoed door Region One Suriname..
- Amerikaanse tarieven op Chinese schepen bedreigen Guyana’s …..
- Ook vandaag regen en onweer..
- 20-jarige aangehouden voor drugsbezit..
- Man slaat partner na ruzie over vermeende buitenechtelijke …..
- Positief bezoek minister Rubio probeert men te ondermijnen..