AMSTERDAM — John Leerdam wordt de directeur van het nieuwe Nationaal Slavernijmuseum, dat momenteel op de kop van het Java-eiland in Amsterdam, Nederland wordt gebouwd. Zijn aanstelling is woensdag bevestigd door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Amsterdam.
Het museum zal zich richten zich op het educatief en cultureel omgaan met het Nederlandse slavernijverleden. Het wordt naar verwachting in 2030 geopend en Leerdam zal leiding geven aan een team van professionals het proces tot de opening zal begeleiden.ADVERTISEMENT
“Het museum zal zich richten op het educatief en cultureel omgaan met het Nederlandse slavernijverleden”
Zijn onophoudelijk betrokkenheid bij alles wat met het Caribische en Surinaamse slavernijverleden te maken heeft, heeft mede geleid tot zijn benoeming tot directeur van het nieuwe museum. Dat is ondergebracht in een stichting die oud-minister Franc Weerwind als voorzitter van de raad van toezicht heeft. Weerwind was in 2022 de Nederlandse bewindspersoon die namens de voormalige kolonisator excuses aanbood voor de gruwelen van het slavernijverleden.
Carrière
De 63-jarige Leerdam werd op Curaçao geboren. Zijn vader was een Surinamer, zijn moeder van het eiland Saint Kitts en Nevis. In 1982 verhuisde hij naar Nederland om een opleiding theaterregie en dramadocent aan de theaterschool in Amsterdam te volgen.
Van 1986 tot 1987 en van 1991 tot 1996 verbleef Leerdam in New York, waar hij opleidingen volgde op het gebied van filmregie en -productie. Later was hij betrokken bij diverse theatergezelschappen.
Bij de Nederlandse parlementsverkiezingen in 2003 werd hij gekozen tot lid van de Tweede Kamer, waar hij onder meer ondervoorzitter van de vaste Kamercommissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken was. Toen hij in 2012 vreselijk blunderde in een interview, werd hij gedwongen op te stappen.
Awards
In 2005 regisseerde Leerdam ter gelegenheid van dertig jaar onafhankelijkheid van Suriname het door Hugo Pos geschreven toneelstuk ‘De tranen van Den Uyl’ (1988) over een fictieve ontmoeting tussen de Nederlandse journalist Han de Graaf en de Surinaamse journalist Jozef Slagveer – in 1982 één van de slachtoffers van de Decembermoorden.
In 2006 ontving hij in New York de Lifetime Service Award van de Council for Opportunity in Education, een onderscheiding voor zijn inzet voor het scheppen van kansen voor migranten. Voor zijn bijdrage aan de culturele diversiteit in Amsterdam ontving hij in april 2017 de Amsterdamspeld en in 2024 werd aan hem de Amerikaanse Secretary of State’s Award for Global Anti-Racism Champions toegekend, een anti-racismeprijs van de minister van Buitenlandse Zaken.
- Vaccinatieweek 2025: ‘Uw besluit maakt een verschil’..
- Sewdien: Financiering gevonden voor wegstrekking Nickerie-A…..
- Olie-inkomsten? Bescherm ze met een onschendbaar fonds..
- “Aanbesteding Nickerie-Apoera verliep volgens regels”, stel…..
- ‘De roep van Suriname’: Oproep tot herverbinden en opstaan …..
- Shoshana Strock, de dochter van de Israëlische minister van…..
- Israëlische minister en echtgenoot beschuldigd van seksueel…..
- Tijdens de ontmoeting in het Witte Huis met Benjamin Netany…..
- Marokkaanse studenten beginnen hongerstaking tegen normalis…..
- Akkoord over tijdelijke vergoeding voor meteorologen..
- Sewdien: Baitali heeft niet meegedaan aan openbare aanbeste…..
- Loting Concacaf Gold Cup 2025: Natio in poule met titelverd…..
- Vrienden van Suriname verzenden vijfde hulpcontainer..
- Succesvolle boringen Stabroek-blok, ExxonMobil blijft uitbr…..
- Minister Emanuël reageert op kritiek over uiterlijk..
- De paradox van het denken en de macht (deel 2)..
- Diefstal uit voertuig van directrice Binnenlandse Zaken...
- Ruzie over brood eindigt in schietincident..
- Vp niet betrokken bij aanbesteding weg naar Apoera..
- Edward Belfort..
- Remond Frits Bodeutsch..