John Brewster pleit voor radicale veranderingen Surinaamse politiek: ‘We hebben een revolutie nodig’

door
PARAMARIBO — De gewenste ontwikkeling van Suriname zal met de huidige politiekvoering nog lang uitblijven. John Brewster, voorzitter van het Diaspora Instituut Nederland, pleit daarom voor radicale veranderingen in de politiek. “We hebben een revolutie nodig, een totale reset. Gewoon de stekker eruit trekken en dan weer vanaf de basis beginnen anders gaat het niet lukken”, klinkt hij resoluut in gesprek met de Ware Tijd.

Brewster was vanaf midden juli vijf weken in Suriname om voor politieke partijen, maatschappelijke organisaties en de universiteit onder meer sessies te houden over corruptie faciliterende kenmerken binnen politieke partijen. “Eigenlijk ben ik bezig geweest om het hele politieke landschap wakker te schudden”, zegt hij tegen de krant.

“Als de burgers niet bewust stemmen, mag je weten dat armoede gaat heersen, friends and family-beleid hoogtij gaat vieren en school en gezondheidszorg door corruptie zullen worden verwaarloosd”

Machtsconcentratie
Er is volgens hem te veel machtsconcentratie bij een aantal politieke partijen en dat moet nog vóór de verkiezingen van volgend jaar veranderen. “Dat kan heel snel tijdens een algemene ledenvergadering van de partij. Als ik geen hoop had, zou ik er niet aan beginnen”, maakt hij duidelijk.
Via de media heeft Brewster ook de burgers gewezen op zaken waarop ze moeten letten wanneer ze volgend jaar gaan stemmen. “Ik heb tien kenmerken voor hen opgesteld. Dus wie, ondanks deze richtlijnen, toch kiest voor corruptieve leiders heeft geen recht van klagen”, benadrukt hij.
Zaken zoals concentratie van macht, nepotisme en sponsoren die heel veel invloed hebben op het beleid zijn door hem uitgebreid besproken tijdens de sessies en in de media. “Als de burgers niet bewust stemmen, mag je weten dat armoede gaat heersen, friends and family-beleid hoogtij gaat vieren en school en gezondheidszorg door corruptie zullen worden verwaarloosd. Dat heb ik met eenvoudige voorbeelden aan iedereen proberen uit te leggen.”
De miljarden dollars die de olie- en gassector binnenkort gaat opbrengen, kunnen volgens Brewster goede, maar ook negatieve gevolgen hebben voor Suriname. Hij meent dat grote multinationals over het algemeen “alles versterken wat ze tegenkomen in een land”. Dat is volgens hem al bewezen in andere delen van de wereld. “Dus als er corruptie, armoede en chaos heerst in het land, wordt die veel groter. Maar als er stabiliteit en integriteit is, dan worden ook die groter. Dus het is aan ons waar we staan wanneer de grote multinationals binnenkomen.”
Radicale veranderingen
Hij vindt het daarom belangrijk dat eerlijke en stabiele leiders worden gekozen om het land te leiden na de verkiezingen van 2025. Brewster is voorstander van nieuw leiderschap. Politieke bestuurders moeten bereid zijn radicale veranderingen door te voeren ongeacht de mate van pijn en paniek die er in de samenleving kan ontstaan. Met de oude politiek moet definitief worden afgerekend en de bevolking moet continu bewust worden gemaakt over de nieuwe processen.
Als voorbeelden voor zijn radicale aanpak noemt hij Singapore en Japan die binnen relatief korte tijd cruciale veranderingen hebben doorgevoerd om tot ontwikkeling te komen. “Japan was plat gebombardeerd en heeft zich binnen vijftig jaar tot een wereldleider ontwikkeld. Hoe komt dat? De Japanners hebben het land opengegooid voor experts om hun kennis te brengen naar Japan.”
Brewster wijst erop dat de revolutie bij onderwijs moet beginnen. “De bevolking moet zodanig worden geschoold dat ze niet meer voor de gek wordt gehouden door politieke leiders. Calculeer in jouw plan de weerstand die je gaat krijgen tegen de revolutie. Die weerstand moet je zeker elimineren zoals dat in Singapore ook is gebeurd.”
Die radicale omslag hoeft volgens hem niet erg lang te duren, maar is noodzakelijk. “Als het veranderingsproces niet snel genoeg start, weten we dat armoede de basis is van een volksopstand. Dat gaat vroeg of laat wel gebeuren als de radicale aanpak niet komt”, waarschuwt Brewster.