Mahinder Jogi, voorzitter van de vaste commissie Openbare Werken in De Nationale Assemblee (DNA), hield tijdens het startsein van de verharding van de Gangaram Pandayweg een krachtig pleidooi voor een grotere betrokkenheid van Staatsolie bij de ontwikkeling van het gebied waar het bedrijf al decennia actief is. Volgens hem zou Staatsolie de verharding van de weg als cadeau aan de bewoners moeten geven.
ADVERTENTIE
Over de staat van de weg gaf hij aan dat er enige verbetering was sinds de komst van Staatsolie. “Maar na 45 jaar zou dit moeten betekenen dat de regering niet in haar zak hoeft te gaan, maar dat Staatsolie de verharding van deze weg als cadeau aan de samenleving van Saramacca zou moeten schenken,” aldus Jogi.
Het assembleelid benadrukte dat er miljoenen dollars in het gebied worden verdiend, terwijl “die dollars nauwelijks terugkomen in het district.” Hij riep Staatsolie dan ook op om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen.
“Wanneer de regering in staat is om ondanks een moeilijke crisis toch 12 kilometer te verharden, willen wij een beroep doen op Staatsolie om de gemeenschap te ondersteunen en samen met de regering het resterende gedeelte te financieren,” sprak Jogi.
De parlementariër wees op het historische en sociale belang van de Gangaram Pandayweg. “Langs deze weg lagen vier lagere scholen. Tot kilometer 32 waren er meer dan 500 percelen van kleine landbouwers die rijstbouw deden. Daarna kwam mechanisatie en er waren grote bedrijven.” Maar volgens Jogi zorgden de slecht voorbereide onafhankelijkheid en de omstandigheden na de coup van 1980 ervoor dat een deel van de mensen vertrok.
Volgens Jogi brengt de huidige regering opnieuw hoop in de samenleving. “Er ontstaat vertrouwen in het bestuur dat wordt gevoerd; mensen kunnen de touwtjes weer aan elkaar knopen. Daarom is het noodzakelijk dat Santokhi opnieuw president wordt van Suriname. Dat is de garantie dat we dit land niet uit handen zullen geven en dat de toekomst van elke burger in Suriname veilig is gesteld.”
Hij uitte ook kritiek op politieke tegenstanders en zei dat de mensen die zich voorbereiden om over te nemen, het land niet konden besturen met de 3,5 miljard Nederlandse gulden. “Dus die mensen moeten eerst eens kijken hoe een land bestuurd moet worden.”
Jogi sloot zijn betoog af met een oproep aan de regering om ook andere noodzakelijke projecten in Saramacca aan te pakken. “We weten dat de tijd dringt. Er zijn nog een aantal zaken die gedaan moeten worden. Besteed aandacht aan andere wegen en kijk naar de mogelijkheden om die zaken ook in uitvoering te nemen.”
Aan de bewoners deed hij de oproep om gebruik te maken van de weg en trouw te blijven aan goede bestuurders, vooral deze regering. “Mek a bun wroko go doro,” aldus Jogi.
- Canadese liberalen winnen minderheidsregering..
- 41 Surinaamse bedrijven krijgen in totaal USD 2,1 miljoen i…..
- Rijschoolhouders uiten zorgen over digitalisering rijexamen…..
- Tweede deelonderzoek spraakmakende rechtszaak-SPSB begonnen..
- Toekomst agrarische sector centraal tijdens seminar AdeKUS..
- ‘Hof van Justitie schept precedenten bij uitspraak politiek…..
- Mijlpaal Surge-programma: 41 ondernemingen ontvangen matchi…..
- Advocaat luidt noodklok: staat blijft vergoeding voor koste…..
- Datasur en partners inspireren Surinaams bedrijfsleven met …..
- OM en rechter verwerpen verzoek tot vrijlating Hassankhan..
- Ruim vijftig kinderen Marijkedorp creatief aan de slag..
- Commewijne versterkt met 28 gecertificeerde hoveniers..
- Beleidsplan tegen plasticvervuiling in Suriname gepresentee…..
- Gospelartiest Pearl Jozefzoon wil show in Suriname geven..
- Vaccinatieweek 2025 van start: ‘Uw beslissing telt…..
- Bronto Somohardjo waarschuwt minister Dasai om zich niet te…..
- Kunstinstallatie ‘Kibri a rutu fu yu culturu’ ode aan pangi…..
- Guyana stelt avondklok in na gewelddadige protesten om dood…..
- Felisi: ‘Politiek is niet vies, mensen maken het vies’..
- ‘Gefaseerde invoering nieuw Burgerlijk Wetboek verdient voo…..
- Overheid en verwerkers buiten samen volk en rijstboeren uit..