Jogi eens met Brunswijk: Niks mis met EBS-aanbesteding

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk vindt dat er niks mis is met de aanbesteding van de capaciteitsuitbreiding bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). In de samenleving is volgens hem commotie ontstaan van onregelmatigheden bij EBS. Voordat de Assembleevergadering over Covid-19 dinsdag begon, hebben de coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien en Mahinder Jogi (VHP) vragen gesteld aan de regering over deze kwestie. 

De aanbesteding is in mei 2019 nationaal en internationaal gehouden, deelde Brunswijk mee. 34 bedrijven hebben het aanbestedingsdocument opgevraagd. Bij de verplichte aanwijzing in juni vorig jaar waren er slechts 19 bedrijven aanwezig. De documenten moesten op 16 juli 2019 worden ingediend, waarbij 5 bedrijven zich hebben ingeschreven. Na interne evaluatie is gekozen voor Olibis NV, legde de vp uit. In het proces hebben 8 afdelingen bij EBS de zaak goed bevonden en doorgeleid naar de afdeling Procurement voor verdere afhandeling.  

“Voorzitter, de voorlopige conclusie is dat zaken een richtig verloop hadden en dat Olibis slechts op basis van de hoogste beoordeling van de verschillende afdelingen is gekozen,” laat Brunswijk optekenen. Uit het technische evaluatie rapport toont aan waar de afdelingen hebben getekend en hun goedkeuring hebben gegeven. “Alles is transparant gegaan”, benadrukte de vp. Uit de documenten blijkt dat alle bedrijven de gelegenheid hebben gehad om mee te doen aan de aanbesteding. Uit de documenten van de EBS stelt Brunswijk dat de samenleving gerust kan zijn. “Alles is transparant geweest. Er is geen enkele ‘set set-tori’ geweest. Er is heel goed gekeken naar alle zaken”, meent Brunswijk. 

Assembleelid Mahinder Jogi: Laten wij mensen niet criminaliseren. 

Na het antwoord van de vp, zei Jogi dat hij de vp dankbaar is dat hij ingegaan is op de kwestie van EBS, waar hij en Gajadien vragen over hebben gesteld. De vp heeft alles uit de doeken gedaan, constateerde de politicus. “Er is een openbare aanbesteding gehouden. Dat er 34 mensen zijn die hebben gereflecteerd, voorzitter. Dat 19 mensen zich hebben aangediend. Dat bij de gunning er 6 of 5 mensen waren. Maar dat al de operations van het bedrijf EBS, voorzitter, bijgestaan door hun managers het document hebben ondertekend, waarin ze hebben aangegeven dat dit project goed is. En dat de energieleverantie in het land gegarandeerd moet zijn en dat procurement haar werk heeft gedaan, voorzitter. Ik hoop dat deze zaak uit de wereld is geholpen en dat wij ophouden onterecht mensen te beschuldigen. Mensen die een bijdrage leveren, voorzitter in het land. Aan de opbouw van het land werken. Evengoed kunnen ondernemers vertrekken”,  betoogde Jogi. Hij vindt dat mensen niet gecriminaliseerd moeten worden. 
………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com