Jogi: “Dochter ex-minister ontving 480.000 euro”

De dochter van ex-minister Antoine Elias van Volksgezondheid heeft van de staat een bedrag van 480.000 euro ontvangen. Tijdens haar studie tot klinisch chemicus ontving Naura Elias, de dochter van de ex-minister, een vergoeding van 120.000 euro. Dit komt neer op een maandelijkse vergoeding van 2.000 euro voor een studie die vijf jaar duurde.
Nadat Elias haar studie tot klinisch chemicus had afgerond kreeg ze een contract van drie jaar waarin werd opgenomen dat ze 5.000 euro per maand ontving. In totaal gaat het om een bedrag van 180.000 euro, dat de dochter van de minister ontving.
Deze onthulling deed VHP-assembleelid Mahinder Jogi tijdens een openbare vergadering van De Nationale Assemblee. Om een beeld te geven “pe a moni go” heeft Jogi in het parlement uit de doeken gedaan dat er forse bedragen zijn betaald aan de dochter van Elias, die de opleiding tot klinisch chemicus volgde en in dienst is van het Mungra Medisch Centrum (MMC).

Antoine Elias werd in 2018 door president Desi Bouterse beëdigd als minister van Volksgezondheid.

480.000 euroTevens werd Naura Elias een 100 procent prestatietoelage toegekend wat neerkomt op een bedrag van 180.000 euro. Als de verschillende bedragen bij elkaar worden opgeteld dan betreft het een totaalbedrag van 480.000 euro.
De parlementariër, die met de stukken zwaaide, merkte op dat de klinisch chemicus in Nederland en niet in Suriname woonachtig is. Wanneer Elias op vakantie in Suriname is, is overeengekomen dat ze een week gaat werken bij het MMC en een andere week bij het ‘s Lands Hospitaal.
Jogi geeft verder aan dat haar vliegticket en alle andere zaken worden bekostigd door de staat.
SRD 600.000Met deze opsomming van slechts één persoon wijst Jogi het parlement waar het geld van de samenleving naartoe is gegaan. Dat is niet alles merkt hij op want Naura Elias krijgt eveneens SRD 10.000 per maand voor een periode van vijf jaar. Dat is SRD 600.000 in vijf jaar tijd.
Jogi geeft aan dat voor een arme man die SRD 1.500 nodig heeft om een MRI-scan te maken, er geen geld is. “Oso, stage alle sani lanti e pai. Na yu moni, na mi moni, na volk moni”, zei hij.
De kwestie van de dochter van de ex-minister van Volksgezondheid is slechts een van vele gevallen van de afgelopen tien jaar, meent de parlementariër. Het volk is volgens hem de afgelopen tien jaar systematisch uitgemolken door de regering-Bouterse.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald