Joe Biden vraagt Trump-supporters in overwinningsspeech ‘om een kans’

Joe Biden en Kamala Harris hebben zaterdagavond voor het eerst het Amerikaanse volk toegesproken nadat ze eerder op de dag werden uitgeroepen tot winnaars van de presidentsverkiezingen. Daarin riep de nieuw gekozen president de aanhangers van Donald Trump op om hem een kans te geven. “Ik snap jullie teleurstelling, maar laten we die harde retoriek stoppen en naar elkaar luisteren.”
Biden zegt dat hij uit ervaring weet hoe het is om te verliezen. “Maar als we vooruitgang willen boeken dan wordt het tijd om naar elkaar te luisteren en elkaar niet als de vijand te zien. ”
“Ik wil dat we verenigd zijn, niet verdeeld. Ik ben nederig door het vertrouwen dat jullie in mij hebben. Ik zie als Democratische president geen blauwe of rode staten (Democratische of Republikeinse staten, red.), maar alleen de Verenigde Staten.”
Voor Kamala Harris, de gekozen vicepresident, was het de eerste keer dat ze het hele volk toesprak. De 56-jarige Democraat wordt de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten. Daarnaast is ze de eerste zwarte vicepresident én de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond.
Harris opende haar toespraak met een verwijzing naar burgerrechtenactivist John Lewis, die in juli overleed. “Hij schreef dat democratie niet gegarandeerd is, maar enkel zo sterk is als onze bereidheid om ervoor te vechten.”
De gekozen vicepresident gaf toe dat de laatste maanden erg lastig zijn geweest. “Er waren onzekerheden, worstelingen. Tegelijkertijd zagen we ook jullie moed en jullie veerkracht.” Voor Harris is het nu zo snel mogelijk zaak om de punten uit hun campagne uit te voeren. “Amerika is er klaar voor. En zo zijn Joe en ik.”
De gekozen president en vicepresident spraken bij een drive-in-bijeenkomst in Bidens woonplaats Wilmington (Delaware). Enkele duizenden aanhangers van Biden waren daarbij aanwezig. In de rest van het land kijken menigtes de speech op straat.
Biden gekozen met de popular voteDe gekozen president kreeg ook de popular vote (meerderheid van stemmen). Met – op het moment van publiceren – ruim 75 miljoen stemmen (4 miljoen meer dan Trump) komt Biden in de geschiedenisboeken als presidentskandidaat die de meeste stemmen ooit kreeg.
Tegelijkertijd bleven zo’n 70 miljoen Amerikanen, bijna de helft van het electoraat, achter Trump staan. Er wacht Biden dus een moeilijke taak om de kloof die bestaat te overbruggen.
Door het Amerikaanse kiessysteem hoeft het niet te betekenen dat de kandidaat met de meeste stemmen er ook daadwerkelijk met de winst vandoor gaat. Dat gebeurde bij de winst van Trump in 2016: zijn toenmalige rivaal Hillary Clinton kreeg meer stemmen, maar Trump wist meer kiesmannen voor zich te winnen.
‘Democratie zit in hart van Amerika’Eerder op de dag liet de 77-jarige Democraat al weten dat hij vereerd is door het vertrouwen dat de Amerikanen in hem en Harris hebben. “Geconfronteerd met ongeëvenaarde obstakels, heeft een recordaantal Amerikanen gestemd. Dat bewijst opnieuw dat democratie diep in het hart van Amerika verankerd is.”
“Wij zijn de Verenigde Staten van Amerika. En er is niets wat wij niet kunnen bereiken, als we het samen doen”, aldus Biden.
De Amerikaanse gekozen president kreeg het nieuws van zijn winst te horen van zijn kleinkinderen. Dat zegt een anonieme medewerker van Bidens campagneteam tegen CNN. Kleindochter Naomi Biden plaatste zaterdagmiddag een foto op Twitter waarop Joe Biden wordt gefeliciteerd door zijn familie.
NU.nl

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald