Jodensavanne eert leiderschap Lesley Artist met vernieuwing bezoekersruimte

door Audry Wajwakana
CASSIPORA — “Kapitein Artist heeft aan de wieg gestaan van de samenwerking tussen Jodensavanne en Redi Doti. Zijn visie om het dorp te betrekken bij elke stap is nu nog steeds voelbaar,” zegt Jenna Wijngaarde, voorzitter van Stichting Jodensavanne. De onlangs gerenoveerd bezoekersruimte van Jodensavanne is vernoemd naar kapitein Lesley Artist, die in 2020 overleed. Dit werd gedaan met toestemming van zowel zijn familie als het dorpsbestuur van Redi Doti.

Artist wordt door Stichting Jodensavanne, met name Harrold Sijlbing, voormalig voorzitter, geëerd vanwege zijn visionair leiderschap. Kapitein Artist speelde een essentiële rol in het versterken van de samenwerking tussen Jodensavanne en Redi Doti, met een focus op het betrekken van de lokale gemeenschap bij toeristische projecten.

“Sinds Jodensavanne op de Unesco Werelderfgoedlijst, op 24 september vorig jaar is opgenomen, is het aantal bezoekers toegenomen”

Onderwijs
Stichting Jodensavanne draagt jaarlijks een percentage van de kaartverkoop af aan een ontwikkelingsfonds, beheerd door Stichting Korero Motoko, de uitvoerende organisatie van het dorpsbestuur van Redi Doti. Dit fonds is gericht op sociaaleconomische gemeenschapsprojecten, waaronder educatie, milieubescherming en duurzame ontwikkeling. Stichting Korero Motoko is verantwoordelijk voor het beheer en de uitvoering van deze projecten.
Zo heeft de stichting de studiekosten gefinancierd voor zes middelbare scholieren in hun laatste schooljaar. Alle zes hebben inmiddels de school succesvol afgerond. Korero Motoko heeft ook schoolpakketten en uniformen aangeschaft voor 35 kinderen van de basisschool. Dit is ook belangrijk voor de educatieve ontwikkeling van de jongere generatie in het dorp.
“Wijlen kapitein Artist had aangegeven dat er gerapporteerd moet worden over het gebruik van het geld, zodat wij kunnen vastleggen wat ermee is gebeurd. Elk jaar ontvangen wij een rapportage over de activiteiten van het voorgaande jaar”, zegt Wijngaarde.
Toerisme
De gerenoveerd bezoekersruimte heeft een betegelde stenen vloer die is betaald door aardoliemaatschappij TotalEnergies. De ruimte is onder andere belangrijke rol om de groeiende stroom bezoekers te ontvangen. Sinds Jodensavanne op de Unesco Werelderfgoedlijst, op 24 september 2023 is opgenomen, is het aantal bezoekers toegenomen.
Hoewel exacte cijfers ontbreken, merkt Wijngaarde een stijgende interesse. “Toeristen vragen vaak naar de erkenning van onze Werelderfgoed status.” De stichting heeft dinsdag een tijdelijke plaquette onthuld in aanwezigheid van de Nederlands plaatsvervangende ambassadeur Michiel Bierkens, onderdirecteur Cultuur Clifton Braam en onderdirecteur Toerisme Jo-ann Misiekaba. Het plan is om – zodra er geld is – de tijdelijke plaquette te vervangen door een permanent exemplaar.
Systematische aanpak
Een andere belangrijke ontwikkeling is het project waarbij delen van Jodensavanne worden blootgelegd. Het project met negentien vrijwilligers is in het tweede jaar. Zij werken zes dagen per week onder toezicht van archeologen. Ze zijn maandag begonnen met het ‘gridden’ van de opgravingen. Dit is het proces waarbij het terrein wordt opgedeeld in een raster (grid) van gelijke vierkanten of rechthoeken. Wijngaarde was er dinsdag getuige van hoe vrijwilligers een kookpot blootlegden.
Tot het gebied Jodensavanne dat op de Werelderfgoedlijst staat behoren onder andere de Joodse-, de Cassipora- en de Creoolse begraafplaats. Het is de bedoeling dat de vrijwilligers de grafstenen van de eerste twee begraafplaatsen en de houten palen van de Creoolse begraafplaats schoonmaken en deze palen met olie bewerken voor de houdbaarheid. Deze werkzaamheden worden zaterdag afgesloten. Alle deelnemers en begeleiders krijgen een certificaat en een aandenken als blijk van waardering.