Jeugd Correctie Centrum krijgt kunstsportveld

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) heeft in samenwerking met het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) een kunstsportveld aan het Jeugd Correctie Centrum (JCC) te Santo Boma gedoneerd. Bij de officiële overdracht op 15 december waren naast president Chan Santokhi ook de ministers van Justitie en Politie (Juspol), Kenneth Amoksi, zijn collega van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, Rishma Kuldipsingh, en de procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday, aanwezig.
KNVB-vertegenwoordiger Kenneth Jaliens is ingegaan op de totstandkoming van de samenwerking tussen de voetbalbond en Juspol. Hij benadrukte verder dat de aanleg van het kunstgrasveld de eerste stap is. De tweede stap is een activeringsprogramma, een goed resocialisatieprogramma voor jongeren die een fout hebben gemaakt en zeer zeker een tweede kans moeten krijgen in hun leven. Op de overheid en het VN-kinderfonds deed hij een beroep voor ondersteuning bij het uitvoeren van het programma.
De projectcoördinator van het JCC, Georgetine Acton, voerde de genodigden terug naar de problemen die zich hebben voorgedaan. In zijn toespraak heeft de pg zich gefocust op de herziening van het Wetboek van strafrecht om extra maatregelen te treffen, die betrekking hebben op het beter organiseren van het traject van resocialisatie. Daarbij kwam aan de orde het ontwikkelen van een curriculum om naast het regulier onderwijs ook wel curricula klaar te maken voor onder andere expressievakken zoals sport en spel.
Uitdagingen“Als ik kijk naar wat hier is gerealiseerd, kan ik alleen maar blij zijn. Ik bedank ook de KNVB hiervoor. Als overheid hebben we veel verplichtingen die wij moeten realiseren voor jongeren. Vooral projecten voor jongeren in detentie bieden grote uitdagingen,” zei Juspol-minister Kenneth Amoksi.Verder zei de bewindsman dat hij het project alternatieve straffen een warm hart toe draagt.
Volgens Amoksi biedt het Wetboek van strafrecht een juridisch kader om jongeren die strafbare feiten van geringe ernst hebben gepleegd via een alternatieve aanpak van een strafblad te onthouden. Verder kunnen jongeren deelnemen aan leer- en werkprojecten, waardoor verdere insluiting en of vervolging voorkomen worden. Dit model van afhandeling van strafbare feiten is niet eerder gehanteerd in Suriname.
BeleidEr is een commissie geïnstalleerd en de minister kijkt uit naar de verrichtingen en aanbevelingen. Hij gaf verder aan dat hij als minister klaar staat samen met alle actoren beleid te maken in het voordeel van deze jongeren en de totale Surinaamse samenleving.
President Santokhi haalde aan dat de regering niet werkt naar een volgende verkiezing, maar naar een volgende generatie. Daarbij gaf hij ook aan dat de projecten die waren blijven liggen, zullen worden opgepakt. Volgens het staatshoofd zal ook worden gewerkt aan de verdere bouw van het Jeugd Correctie Centrum. Na het formele gedeelte werd de delegatie begeleid naar het kunstveld, waar minister Amoksi de regeringsleider mocht assisteren met de eerste trap.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald