‘Je wordt je leven lang herinnerd aan vuurwerkletsel’

31/12/2020 10:01 – Arjen Stikvoort

Een ernstig verminkte hand na een vuurwerkongeval. : Pinterest/medemblikactueel.nl  
PARAMARIBO – Elk jaar worden medici geconfronteerd met lichamelijk letsel dat wordt veroorzaakt door onverschilligheid of onoplettendheid bij het afsteken van vuurwerk. Het zorgpersoneel dat er, over het algemeen, als eerste mee wordt geconfronteerd is dat van de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Afhankelijk van de ernst komt ook de plastisch chirurg er aan te pas.
Vooral gelet op de Covid-19-pandemieverwachten sommigen dat er minder vuurwerk zal worden afgeschoten en dat het lichamelijk leed ook minder (ernstig) zal zijn. Ildemar Fakkel, plastisch chirurg van het Diakonessenhuis, is één van de mensen die niet gerust is op de situatie. De ernst van de verwonding is volgens hem afhankelijk van de functionaliteit van het lichaamsdeel. Een duim missen of een oog beschadigen leidt tot ernstige lichamelijke beperking en herinnert het leven lang aan dat ene moment van onbezonnenheid of onvoorzichtigheid.
In de loop der jaren merkt Fakkel een trend in het type vuurwerk. Het wordt gevaarlijker, maar de afsteekperiode korter. Dat maakt dat er op een moment misschien wel intensiever wordt afgeschoten, terwijl men dat vroeger spreidde over enkele weken. Of dit verband houdt tussen de ernst van het letsel en de hoeveelheid ongelukken betwijfelt hij.
De specialist blijkt begrip te hebben dat er geen totaal vuurwerkverbod komt. “Dat gaat voor Suriname niet werken. Daar is de traditie te groot voor.” Bovendien vindt hij dat het nostalgie opwekt en een tijd van bezinning. “Het aanzwellen van het vuurwerk op weg naar het nieuwe jaar en vervolgens de rook die op 1 januari boven de stad hangt.”
Hij wijst op de noodzaak van goede voorlichting en noemt vooral de ‘sprekende’ beelden, zoals in het oude reclamespotje waarin personen het jaar aftellen, waarbij mensen elk steeds een vinger moeten missen. “Heel confronterend, maar het raakt de kern van de boodschap.” Daarnaast wil Fakkel dat importeurs van vuurwerk verantwoordelijkheid nemen. “Laat het gevaarlijke spul achterwege.”
Zelf is bij hem het vuurwerkplezier met de jaren afgenomen. “Ik doe het een stuk minder en bovendien veel veiliger dan vroeger. Bovenal heb ik het besef dat het eerder verschieten van kruit is en het zien opgaan van je geld in rook”, lacht de specialist. Zijn boodschap aan de samenleving is de Covid-19- en vuurwerkregels te allen tijde in acht te nemen. “Denk na waar het om gaat in het leven en koester de mensen van wie je houdt.”
Niet alleen voor mensen kan vuurwerk tot grote problemen leiden, ook huisdieren hebben er elk jaar weer grote hinder van. Dierenarts Leontien Bansse-Issa hamert dan ook op toezicht van de politie en brandweer, omdat ze vindt dat ook de dieren dienen te worden beschermd tegen het vuurwerkgeweld.
Jaarlijks weten veel mensen zich geen raad met hun huisdieren vooral honden die op hol slaan of slechter gaan eten. Terwijl het normaliter geen angstige dieren zijn, kunnen ze door de harde knallen wegrennen en in paniek alle kanten opschieten met alle gevolgen van dien, onderstreept Bansse-Issa.
Voor bescherming van huisdieren kunnen voorzieningen worden getroffen. “Zorg voor een veilige, rustige plek, misschien zelfs in huis, waar ze kunnen schuilen en zet de radio of televisie aan, maak extra licht aan zodat het effect van de knallen en lichtflitsen minder sterk is, want honden kunnen veel beter dan mensen het onderscheid tussen de geluiden waarnemen. Geef de dieren overdag te eten en niet ’s avonds, want de meeste zullen anders niet eten.”
De dierenarts geeft het advies om bij honden en katten die heel erg in paniek raken en daarin blijven een slaaptablet (tranquillizer) te geven om hen rustig te maken. Dat moet het liefst een dag van tevoren worden uitgeprobeerd want de reactie van de dieren is verschillend. Sommige worden juist agressief en vallen mensen, andere dieren en soms zelfs het vuurwerk aan. “Deze dieren moeten worden weggezet, omdat al is voorgekomen dat de bek is ontploft.”
Elk jaar belanden volgens Bansse-Issa vuurwerkpijlen in hondenhokken waardoor de dieren gewond raken. Honden die aan de ketting vast liggen kunnen zich verhangen.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname