‘Je kan veel verbergen, maar Bouterse niet’

Condoleanceregister Bouterse trekt veel publiek
Tekst en beeld

PARAMARIBO — “Dit is zo pijnlijk. Mijn hart is kapot. We krijgen nooit meer een tweede Bouterse”, zegt een vrouw bedroefd tegen de Ware Tijd. Een man vult aan: “Ik heb veel dingen meegemaakt, maar a disi hebi. Ik moet mezelf echt inhouden om niet te huilen.”
Het was in het NDP-centrum Ocer donderdag van twee uur ’s middags tot en met zes uur ’s avonds een gaan en komen van toppers van de partij, andere aanhangers van de overleden oud-president, maar ook niet-partijgenoten die het condoleanceregister kwamen tekenen. De sfeer werd af en toe gedempt met huilende mensen die hun emoties niet konden bedwingen.

“We krijgen nooit meer een tweede Bouterse”
Vrouwelijke aanhanger Desi Bouterse
Als eersten tekenden partijvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons en echtgenoot het condoleanceregister, gevolgd door hoofdbestuursleden, onder wie Sergio Akiemboto, Ramon Abrahams, Faizal Abdoelgafoer en Rabin Parmessar. Abrahams zei dat in verschillende delen van het land condoleanceregisters zullen worden geplaatst, zodat iedereen desgewenst in de eigen omgeving kan tekenen.
Crematie
Bouterse zal worden gecremeerd, maar daarover kan voorlopig niets worden gezegd. “We kunnen op het ogenblik niet veel plannen, omdat het lijk nog steeds in beslag is genomen door het Openbaar Ministerie. Zolang het niet vrij is gegeven, kunnen we niet veel doen”, zegt Abrahams.
Hij verzekert wel dat Bouterse een waardige uitvaart zal krijgen. Het hoofdbestuurslid hoopt dat het ontzielde lichaam vóór zondag wordt afgestaan aan de familie, zodat de planning goed kan beginnen. Het streven is om uiterlijk 4 januari 2025 de overleden politicus te laten cremeren. “Maar dat hangt helemaal af van hoe snel we het lijk van het OM krijgen. Je moet natuurlijk beginnen te plannen, maar we moeten toch wel afwachten.”
Er zullen meerdere herdenkingsactiviteiten worden georganiseerd. “Niet alleen hier in Ocer, maar in het hele land, tot zelfs in dorpen in het binnenland. Het is een nationale zaak die zich op dit moment afspeelt in Suriname. Je kan veel verbergen, maar Bouterse kan je niet verbergen”, benadrukt Abrahams.

De zaakgelastigde van Venezuela tekent het condoleanceregister.Onderzoek
Hij onderstreept verder dat de NDP noch de familie van de oud-president een staatsbegrafenis zal aanvragen. “Als het komt dan komt het, maar wij wachten rustig af.” Of president Chandrikapersad Santokhi het condoleanceregister zal tekenen is niet bekend. “Ik kan niet voor hem bepalen. Als hij komt, komt hij, als hij niet komt, komt hij niet”, zegt Abrahams.
Over een strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie is gestart over transport van het ontzielde lichaam vanuit het schuiladres van Bouterse naar zijn woning te Leonsberg en mensen die zijn gehoord, zegt Abrahams niets te weten. “Daar bemoei ik me niet mee.”
Over hoe het stoffelijke overschot van Bouterse naar zijn woning is gebracht, weet Abrahams ook weinig. “Mevrouw Bouterse heeft dat al aangegeven. Zij was thuis, dus dat is wat ik aanneem.”