Jarige Menso krijgt historisch cadeau: Natio in kwart finale

Het is Suriname gelukt om voor het eerst in de historie door te dringen tot de kwart finale van de Concacaf Nations League. Natio heeft dinsdagavond voor een enthousiast publiek Guyana met maar liefst 5-1 verslagen in het Franklin Essed Stadion. Coach Stanley Menso die zijn 61e verjaardag viert, heeft een enorm cadeau gekregen. Suriname staat op de tweede plaats in Groep A, die gedomineerd wordt door Costa Rica. President Chan Santokhi heeft de wedstrijd ook bijgewoond.

Door enorme overwinning op Guyana en de winst van Costa Rica op Guatemala heeft Natio zich als beste nummer 2 geplaatst voor de kwartfinale. Door een beter doelsaldo van Natio moet Guatemala genoegen nemen met de derde plek, niet goed genoeg om verder te gaan.

Natio heeft de hele wedstrijd gedomineerd, in de eerste helft werd 57% balbezit genoteerd, waarna het in de tweede helft naar 53% is gedropt. Heel vroeg in de wedstrijd, en wel in de 3e minuut was het raak, Gleofilo Vlijter gaf de assist aan Sheraldo Becker, die geen fout maakte en plaatste de bal achter de doelman van Guyana: 1-0.

Na ampertjes 7 minuten was het wederom Becker die de stand tilde naar 2-0 nadat de doelman een schot van Virgil Misiedjan uit het doel hield. De Guyanezen kregen in de 13e minuut weer hoop. Uit een vrije trap iets buiten het strafschop gebied, werd de voorgetrokken bal niet goed genoeg weggewerkt waardoor Jalen Jones van Guyana de stand reduceerde naar 1-2.

De boys van Natio moesten zo veel mogelijk doelpunten maken en het lukte ze ook. In de 33e minuut was het Virgil Misiedjan die de stand bracht op 3-1. Dat was ook de ruststand.

Na de rust kwam de speler Denzel Jubitana invallen, en in de 52e minuut maakte hij ook zijn eerste internationaal doelpunt door een keurige assist van Ridgeciano Haps feilloosin te tikken en de stand te brengen naar 4-1. In de 69e minuut was het Haps die de 16 meter zone binnentrad en bracht met een loeier van een schot de stand op 5-1. Hiermee waren alle vingers van één hand geteld en Natio zal volgend jaar schitteren in de kwartfinale van de Concacaf Nations League.