Japan en Korea’s staan op scherp door naderende tyfoon Maysak

Vluchten zijn aan de grond gehouden in Zuid-Korea en stormwaarschuwingen zijn afgegeven aan beide zijden van het Koreaanse schiereiland en Japan, omdat een tyfoon die naar verwachting één van de krachtigste in jaren zal zijn, woensdag 2 september de regio naderde. Meer dan 300 vertrekkende binnenlandse vluchten zijn geannuleerd toen de tyfoon Maysak over de wateren ten zuiden van het vakantie-eiland Jeju raasde met windstoten tot 162 km per uur. Maysak is de tweede tyfoon in een week die de regio treft.

De Zuid-Koreaanse premier Chung Sye-kyun zei dat de storm in kracht naar verwachting vergelijkbaar zal zijn met de tyfoon Maemi uit 2003, waarbij 131 mensen omkwamen en meer dan US$ 5,4 miljard aan schade werd aangericht. “We maken ons vooral zorgen”, voegde hij eraan toe.

Maysak, genoemd naar een Cambodjaanse boom, zal naar verwachting laat op woensdag ten westen van Busan aan de zuidkust aan land komen en vervolgens langs de oostkant van het schiereiland opgaan, noordwaarts in de Japanse Zee. De weersvoorspelling geeft aan dat het donderdag weer aan land zou komen in de buurt van de industriële stad Chongjin in Noord-Korea.

“De winden zouden krachtiger kunnen worden” later woensdag en donderdag, zei de Zuid-Koreaanse Meteorologische Administratie, die zware regenbuien van meer dan 400 mm voorspelde.

Natuurrampen hebben de neiging om een grotere impact te hebben in Noord-Korea vanwege de krakende infrastructuur, en het land is kwetsbaar voor overstromingen, aangezien veel bergen en heuvels al lang zijn ontbost. Volgens de staatsmedia van Pyongyang hadden de autoriteiten “dringende maatregelen” genomen om de schade tot een minimum te beperken.

“Hevige regen en harde wind zullen naar verwachting verschillende delen van de DVK treffen”, aldus het officiële persbureau KCNA. Ambtenaren hadden een “gedetailleerd onderzoek van gevaarlijke plekken” uitgevoerd en de infrastructuur geïnspecteerd, inclusief spoorwegtunnels en wegen, voegde het eraan toe.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un bezocht vorige week een landbouwregio die getroffen was door tyfoon Bavi en sprak zijn opluchting uit dat de schade “kleiner was dan verwacht”. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com