Janiek Pomba breekt nationaal Surinaams record halve marathon

Blessure gooit mogelijk roet in eten
Ondanks een blessure is het Janiek Pomba, Surinames beste langeafstandsloper, zondag gelukt in Breda, Nederland een nieuw Surinaams record te vestigen op de halve marathon. Tijdens de Amgen Singelloop kwam hij tot een tijd van één uur, dertien minuten en 33 seconden. Hij was daarmee haast een minuut sneller dan het oude record (1:14:30), dat sinds 3 juli 1999 op naam heeft gestaan van Steven Vismale. In 2022, eveneens in Nederland, had Pomba een nieuw Surinaams record gelopen op de marathon.

Tekst Desney Romeo
Beeld privécollectie
De atleet, geboren in district Brokopondo, vertelt aan de Ware Tijd dat hij afgelopen week de blessure heeft opgelopen. Ondanks het fysieke manco besloot hij zondag toch normaal deel te nemen. In een deelnemersveld van 339 lopers eindigde de Surinamer als 67ste in zijn tweede halve marathon dit jaar. De eerste had hij niet afgerond.

“Ik heb zondag gelopen om te eindigen en niet om een specifieke tijd te behalen”

Pomba baalt erg vanwege de blessure aan zijn hiel. Hij denkt niet dat hij kan meedoen aan de South American Road Race Classic, waarvan de drie etappes normaal in oktober en november worden gehouden in Suriname, Guyana en Panama. De atleet, die altijd Surinaamse grootste troef is tijdens die races, is op 18 oktober terug.
Bitterzoet
Pomba liep op 29 september in Nederland de 5 kilometer als onderdeel van de CZ Tilburg Ten Miles 2024 in Tilburg. Hij kwam toen tot een personal best van vijftien minuten en negentien seconden, waarmee hij ook de snelste was op de afstand.
De langeafstandsloper was onder de indruk van zichzelf. “Om eerlijk te zijn, had ik niet verwacht dat ik het zo goed zou doen. Ik had wel het gevoel dat ik goed zou presteren, maar ik dacht niet aan 15:19”, bekent hij eerlijk.
Het werd een bitterzoet moment voor hem, want tijdens die race raakte hij geblesseerd. Hij zegt niet precies te weten hoe hij de blessure heeft opgelopen. Hij weet dus ook niet als het aan zijn schoeisel ligt. “Mijn achilles deed wel heel veel pijn”, verklaart hij.
Zijn deelname op 13 oktober aan de 37ste Menzis 4 Mijl van Groningen, die wordt aangeduid als het grootste loopfeest van Noord-Nederland, is door de kwetsuur hoogst onwaarschijnlijk. “Ik weet niet of ik mee ga kunnen doen”, beaamt hij.
(Lees verder onder de )

De Surinaamse atleet Janiek Pomba heeft na een pittige stage in Frankrijk twee wedstrijden gelopen in Nederland. Door een blessure kan hij zondag mogelijk niet meedoen in Groningen.Door de blessure kon Pomba niet echt meer trainen, maar verkoos hij er toch voor om de halve marathon te lopen, zonder een bepaalde druk op zichzelf te zetten. Hij koesterde daarom geen al te hoge verwachtingen. “Ik heb zondag gelopen om te eindigen en niet om een specifieke tijd te behalen.”
Door de pijnlijke achilles, was de recordhouder genoodzaakt zijn manier van lopen aan te passen. Ook was hem al gauw duidelijk dat als hij de finish wilde halen, hij niet te hard kon lopen. Desgevraagd zegt hij nog niet naar een fysiotherapeut te zijn geweest, omdat hij zondag in actie wilde komen. Pomba zal zich maandag daarmee bezig houden.
Hij houdt er rekening mee dat hij een tijdje uit de roulatie zal zijn. “Maar als je geblesseerd ben, kan je niks doen. Daar baal ik wel van, je kan het niet veranderen, dus zal ik moeten wachten tot ik helemaal hersteld ben.”
Sinds hij het hardlopen heeft opgepakt, is het de tweede keer dat hij geblesseerd is, alleen ziet deze er ernstiger uit daar het om zijn hiel gaat. Hij hoorde van andere atleten dat, afhankelijk van de behandeling en rust, het herstel vrij lang kan duren.
Trainingsstage
Pomba vertrok ongeveer een maand terug naar Europa voor een trainingsstage. De eerste drie weken bracht hij in Frankrijk door tezamen met een Nederlandse en een Franse topatleet. Er werd op een hoogte van achttienhonderd meter boven de zeespiegel getraind, wat volgens hem ideaal was om na de training goede resultaten te behalen tijdens de wedstrijden die zouden volgen.
De sessies waren vrij zwaar. Per week werd rond de 130 tot 140 kilometer afgewerkt. “Helemaal niet makkelijk als je dat niet gewoon bent op die hoogte”, vertelt hij. “Je ademhaling moet anders vanwege gebrek aan zuurstof op die hoogte en in het begin had ik zelf problemen om te slapen.
Over het verschil van trainen in Suriname en Europa zegt hij dat alvast de hitte in Suriname een belangrijke factor speelt, wat niet betekent dat het onmogelijk is om te trainen. “Bij een wedstrijd moet het niet te heet zijn”, vindt hij.
Het grote verschil noemt hij het gebrek aan goede faciliteiten. Als voorbeeld haalt Pomba aan dat er in Suriname …