Jamaicaanse reggae-legende Toots Hibbert overleden

De Jamaicaanse reggaepionier Frederick Nathaniel “Toots” Hibbert is overleden. Hij is 77 jaar geworden. De legendarische muzikant stond aan het begin van de jaren zestig als frontman van de reggae- en skaband Toots & the Maytals.Hibbert “stierf vreedzaam” in Kingston, Jamaica, omringd door zijn familie, maakte de groep vrijdag bekend. Hoe Hibbert stierf, is nog niet bekend, hoewel hij de afgelopen twee weken op coronavirus was getest en op de intensive care was gebracht.Hibbert wordt gecrediteerd voor het populariseren van reggaemuziek en zelfs het benoemen van het genre – zijn single “Do the Reggay” uit 1968 is het eerste nummer dat de term gebruikt. Andere populaire nummers zijn Pressure Drop, Sweet and Dandy en 54-46 That’s My Number.In een verklaring bedankten de band en de familie van Hibbert de medische staf “voor hun zorg en toewijding”. Hij laat zijn vrouw en zeven van zijn acht kinderen achter.

De muzikant was positief getest op Covid-19, maar de doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. (Getty Images)

Zijn overlijden komt slechts enkele weken voor de release van Got to Be Tough, het eerste volledige album van de band in meer dan een decennium.
Beschreven als “de grootste levende reggaezanger ter wereld” vorige maand in een Rolling Stone-profiel, is zijn vocale stijl vergeleken met Otis Redding. Het tijdschrift noemt hem één ​​van de 100 grootste zangers aller tijden.Op sociale media stroomde eerbetoon binnen voor de legendarische muzikant. De Britse acteur en komiek Sir Lenny Henry zei dat het hem “zo spijt” te horen van zijn dood. “Zijn muziek was een constante in ons huis toen we opgroeiden”, tweette hij. “Zijn stem was krachtig en aanpasbaar aan funk, soul, country en reggae. Rust in kracht.”Reggae- en popgroep UB40 zei dat Hibbert’s muziek “ons vanaf jonge leeftijd beïnvloedde en inspireerde om van reggaemuziek te houden”, terwijl de Britse artiest Ghostpoet schreef: “Een andere legende keert terug naar de aarde. Wat een impact heeft hij gemaakt in zijn tijd hier.”En Ziggy Marley – zoon van reggae-icoon Bob Marley – schreef op Twitter dat Hibbert “een vaderfiguur voor mij” was. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com