Jamaica: Regeringspartij staat voor bij verkiezingen

Jamaicanen zijn vandaag naar de stembus gegaan om een nieuw parlement te kiezen, terwijl het land worstelt met een golf van coronavirusinfecties en een jarenlange reeks solide economische prestaties die onder druk staan. De regeringspartij van Jamaica stond bij de voorlopige resultaten voor. Uit recente peilingen bleek dat de Jamaica Labour Party (JLP) van premier Andrew Holness een voorsprong heeft van dubbele cijfers over de centrumlinkse oppositie People’s National Party, meer dan genoeg om de parlementaire meerderheid van de JLP te behouden.Vóór de komst van het nieuwe coronavirus hield Holness ’JLP toezicht op jaren van sterke macro-economische prestaties, met een krimpende schuld, een record lage werkloosheid, een nationaal begrotingsoverschot en een bloeiende aandelenmarkt.Holness en andere JLP-kandidaten hebben campagne gevoerd voor dat record en prestaties, waaronder grote investeringen in wegen en bruggen, het uitrusten van de politie met betere voertuigen en gebouwen en het bouwen van tienduizenden nieuwe gesubsidieerde wooneenheden.De JLP heeft zich ook gericht op toezeggingen om de economie weer op te bouwen na de gevolgen van de pandemie, die het toerisme en de export heeft beschadigd. De PNP richtte zich op het aanbieden van een reeks sociale programma’s om de meest kwetsbaren te helpen, waaronder studenten, armen en Jamaicanen uit de arbeidersklasse.Jason Martin, een 35-jarige loodgieter, zei dat hij stemde op basis van PNP-beleid. “Huisvesting is een probleem geweest voor de meeste jonge mensen die niet de kans krijgen om vroeg een huis te bezitten. Het duurt even”, zei hij. “Als dat gemakkelijker zou kunnen zijn, zou het goed zijn.”Met meer dan 800 nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus sinds vorige week, stemden Jamaicanen met een dreigende piek en maken lokale experts zich zorgen dat de verkiezingen een mogelijke gezondheidscrisis alleen maar zullen verergeren. Het land met bijna 3 miljoen inwoners heeft sinds het begin van de epidemie meer dan 2.400 gevallen en 21 doden gemeld.Jamaica begon stijgende Covid-infecties te zien na de viering van de onafhankelijkheid en emancipatie in augustus, waarvan velen denken dat bij deze activiteiten de ziekte onder de aanwezigen werd verspreid.Holness kondigde op 11 augustus aan dat er nieuwe verkiezingen zouden worden gehouden. Grondwettelijk zouden de verkiezingen pas in februari 2021 worden gehouden. Analisten zagen de vervroegde verkiezingen als een poging om te profiteren van de tevredenheid van mensen met de economische agenda en een vroege reactie op de Covid-19 pandemie. Hij kreeg echter kritiek vanwege de toename van het aantal gevallen, nadat de beperkingen werden opgeheven.

Peter Phillips, leider van de oppositionele People’s National Party (PNP). (Foto:AFP)

De PNP en de JLP zijn politieke rivalen sinds Jamaica in 1962 politieke onafhankelijkheid verwierf. Ze betwisten 63 kiesdistricten in heel Jamaica. Bij de laatste algemene verkiezingen in 2016 won de JLP met 33 van de 63 zetels, terwijl de PNP er 30 behield.
Met de weersvoorspelling en de angst voor Covid-19, werd verwacht dat de opkomst laag zou zijn. Maar dat was niet genoeg om Richard Reynolds, een 47-jarige begrafenisondernemer die Holness prees, te ontmoedigen. “Ik hou absoluut van het beleid van de JLP dat nu van kracht is en de veranderingen die de afgelopen vier jaar zijn aangebracht,” zei hij. “Ik denk dat het land de goede kant op gaat. Ik ben van plan dat zo te houden. “De kiescommissie van Jamaica heeft in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid uitgebreid openbaar onderwijs gegeven om mensen te informeren over de vereisten voor het dragen van maskers en sociale afstandelijkheid op de verkiezingsdag. Het kondigde ook aan dat degenen die positief hebben getest op Covid-19, na 16.00 uur mogen stemmen op verkiezingsdag. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com