Jamaica: Premier Andrew Holness herkozen

De regerende partij van Jamaica is groots herkozen. De centrumrechtse Jamaica Labour Party (JLP) won 49 van de 63 zetels bij de parlementsverkiezingen van donderdag. Premier Andrew Holness riep vorige maand op tot vervroegde stemming in wat analisten zagen als een poging om te profiteren van de tevredenheid van mensen met zijn economische agenda en vroege reactie op het virus.Maar hij kreeg kritiek te midden van een toename van het aantal gevallen van coronavirus omdat de beperkingen worden opgeheven. Gezichtsmaskers en temperatuurcontroles waren verplicht in stembureaus. De campagne werd gedomineerd door discussies over de economie, de bestrijding van criminaliteit en de pandemie van het coronavirus.Het resultaat was één van de grootste overwinningsmarges in decennia, maar de stembusgang had met 37% van de kiezers ook één van de laagste opkomsten. Bij de verkiezingen van 2016 bedroeg de opkomst meer dan 48%.”Er is reden om te vieren, maar er is ook een belangrijke reden tot overweging”, zei Holness nadat de resultaten waren bekendgemaakt en hij had gezien dat zijn JLP 16 zetels meer won. “Er zijn veel Jamaicanen die niet meededen, er zijn veel Jamaicanen die uit angst voor het virus niet naar de stembus kwamen, maar om andere redenen, apathie, frustraties, besloten niet deel te nemen.”

Jamaica is sterk afhankelijk van de toerisme. (Getty Images)

Holness, een voormalig minister van Onderwijs en leider van de conservatieve Jamaicaanse Labour Party, is sinds maart 2016 premier. Tijdens een televisiedebat op zaterdag zei hij dat er 100.000 banen waren gecreëerd tijdens zijn ambtsperiode, terwijl 22.000 Jamaicanen de kans hadden gehad om hun eigen huis te kopen. De belastingen waren verlaagd, zei hij, en de armoede stond op het laagste niveau in tien jaar.
De premier heeft echter ook kritiek gekregen op de hoge criminaliteits- en geweldscijfers en de vermeende corruptie onder overheidsfunctionarissen. In 2011 werd Holness op 39-jarige leeftijd de jongste premier van Jamaica, maar hij regeerde slechts 74 dagen nadat hij een verkiezing tegenover Portia Simpson Miller, het eerste vrouwelijke regeringshoofd van het land, had verloren.Tijdens de verkiezingscampagne had de tegenstander van de premier Peter Phillips gezegd dat zijn Nationale Volkspartij een alternatief was voor “economische stagnatie en grote misdaad” en dat hij een “toekomst van verlichting van de Covid-19-druk” kon bieden.Volgens de Wereldbank is de ongelijkheid in Jamaica lager dan in de meeste landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, maar het armoedecijfer is nog steeds aanzienlijk: 19% van de bevolking in 2017. De pandemie heeft waarschijnlijk gevolgen voor de economie van het land, die sterk afhankelijk is van het toerisme. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com