In zijn afsluitend relaas deed Soedeshchand Jairam, directeur van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), een oproep aan de overheid, meer te investeren in de agrarische sector. Hij pleitte voor concrete maatregelen om de sector uit de stagnatie te halen. “Zonder adequate steun, zowel financieel als beleidsmatig, blijven de kansen voor schaalvergroting en diversificatie onbenut”, aldus Jairam.
De toespraak van de directeur belichtte niet alleen de uitdagingen, maar ook de dringende noodzaak voor structurele veranderingen en investeringen in de landbouwsector. Technologie, innovatie en internationale samenwerking, vormen daarbij belangrijke pijlers voor een duurzame toekomst van Surinames agrarische economie.
CELOS-directeur Jairam gaf recentelijk een uiteenzetting, waarin hij de huidige uitdagingen en kansen binnen de landbouwsector van Suriname belichtte. Hoewel CELOS onder het ministerie van Onderwijs valt, en er een vertegenwoordiger van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in het bestuur zit, benadrukte Jairam het gebrek aan financiële ondersteuning vanuit de overheid. Dit belemmert volgens hem de groei en innovatie binnen de agrarische sector.
Structurele problemen en kansen
De directeur sprak over een ‘vicieuze cirkel’ binnen de landbouwsector: een combinatie van beperkte middelen, een gebrek aan volwassen capaciteiten, en inefficiënte organisatiestructuren. Deze factoren belemmeren schaalvergroting en diversificatie, ondanks de duidelijke potentie en de bestaande vraag naar innovatie in deze sector.
Volgens Jairam is de landbouwsector vastgelopen in complexiteit en structurele beperkingen. Desalniettemin biedt technologie en innovatie een enorme kans om deze uitdagingen te overwinnen en duurzame landbouwpraktijken, te ontwikkelen. CELOS, in samenwerking met de universiteit en andere instanties, zet zich in voor toegepast onderzoek op gebieden zoals bodemgezondheid, landbouwtechnologie en duurzame productie.
Rol van CELOS en SINOS
Jairam wees op de cruciale rol van het CELOS en partners zoals de Stichting Innovatie en Onderzoek Landbouw (SINOS), die door middel van onderzoek en kennisdeling een platform bieden aan lokale boeren. Deze samenwerking richt zich op het vergroten van landbouwopbrengsten, het verbeteren van marktoegang en het bevorderen van duurzame landbouwmethoden. Daarbij ligt de nadruk op het verminderen van de ecologische voetafdruk en het verhogen van inkomens voor kleinschalige boeren.
Duurzame ontwikkelingsdoelen
De directeur koppelde de inspanningen van CELOS aan internationale doelen, zoals de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties. Vooral het realiseren van voedselzekerheid, klimaatactie en het verbeteren van levensstandaarden, werden als prio-riteiten genoemd. Jairam benadrukte dat Suriname als agrarische natie, meer moet inzetten op duurzame groei en innovatie om concurrerend te blijven.
The post Jairam: ‘Overheid moet meer investeren in agrarische sector’ ..
- Opbrengst obligatie FinaBank overtreft eigen verwachtingen..
- Raghoebarsing en Ramdin willen ‘grondstoffenvloek’ vermijde…..
- Minister Sewdien gaat arbeiders Sail persoonlijk toespreken…..
- Finabank plaatst succesvolle obligatie van USD 20 miljoen m…..
- Zon en wolken wisselen elkaar af..
- Oproep VN-secretaris-generaal: ‘Laten we ervoor zorgen dat …..
- Dodental door hevige overstromingen in Spanje stijgt naar 2…..
- Clint Gemerts (52) Amsterdam 28-10-2024..
- De verschillende levens van Harris en Trump..
- ‘Marron-stemmers’ moeten gemotiveerd worden naar de stembus…..
- Meteodienst: Kans op windstoten voornamelijk langs de kust..
- Incorrect information on full disbursement of aid to rice f…..
- Nieuw BIS-systeem voor vlottere uitkering naar samenleving..
- De euro was de meest verhandelde valuta ten opzichte van de…..
- Zijlmans belicht in Diesrede somber beeld gezondheidszorg..
- Alle 30 passagiers zinkende boot Apoera zijn veilig..
- Sozavo zal aanvragen ‘sneller en efficiënter’ afhandelen do…..
- Ministerie GBB negeert vonnis over grondkwestie Berlijn..
- Blueboot zinkt op zandbank: Passagiers tijdig gered..
- DSB halveert aankooplimiet US$/€ van 10.000 naar 5.000..
- Nieuw BIS-systeem verbetert uitkeringsproces en betrouwbaar…..