In zijn afsluitend relaas deed Soedeshchand Jairam, directeur van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS), een oproep aan de overheid, meer te investeren in de agrarische sector. Hij pleitte voor concrete maatregelen om de sector uit de stagnatie te halen. “Zonder adequate steun, zowel financieel als beleidsmatig, blijven de kansen voor schaalvergroting en diversificatie onbenut”, aldus Jairam.
De toespraak van de directeur belichtte niet alleen de uitdagingen, maar ook de dringende noodzaak voor structurele veranderingen en investeringen in de landbouwsector. Technologie, innovatie en internationale samenwerking, vormen daarbij belangrijke pijlers voor een duurzame toekomst van Surinames agrarische economie.
CELOS-directeur Jairam gaf recentelijk een uiteenzetting, waarin hij de huidige uitdagingen en kansen binnen de landbouwsector van Suriname belichtte. Hoewel CELOS onder het ministerie van Onderwijs valt, en er een vertegenwoordiger van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in het bestuur zit, benadrukte Jairam het gebrek aan financiële ondersteuning vanuit de overheid. Dit belemmert volgens hem de groei en innovatie binnen de agrarische sector.
Structurele problemen en kansen
De directeur sprak over een ‘vicieuze cirkel’ binnen de landbouwsector: een combinatie van beperkte middelen, een gebrek aan volwassen capaciteiten, en inefficiënte organisatiestructuren. Deze factoren belemmeren schaalvergroting en diversificatie, ondanks de duidelijke potentie en de bestaande vraag naar innovatie in deze sector.
Volgens Jairam is de landbouwsector vastgelopen in complexiteit en structurele beperkingen. Desalniettemin biedt technologie en innovatie een enorme kans om deze uitdagingen te overwinnen en duurzame landbouwpraktijken, te ontwikkelen. CELOS, in samenwerking met de universiteit en andere instanties, zet zich in voor toegepast onderzoek op gebieden zoals bodemgezondheid, landbouwtechnologie en duurzame productie.
Rol van CELOS en SINOS
Jairam wees op de cruciale rol van het CELOS en partners zoals de Stichting Innovatie en Onderzoek Landbouw (SINOS), die door middel van onderzoek en kennisdeling een platform bieden aan lokale boeren. Deze samenwerking richt zich op het vergroten van landbouwopbrengsten, het verbeteren van marktoegang en het bevorderen van duurzame landbouwmethoden. Daarbij ligt de nadruk op het verminderen van de ecologische voetafdruk en het verhogen van inkomens voor kleinschalige boeren.
Duurzame ontwikkelingsdoelen
De directeur koppelde de inspanningen van CELOS aan internationale doelen, zoals de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties. Vooral het realiseren van voedselzekerheid, klimaatactie en het verbeteren van levensstandaarden, werden als prio-riteiten genoemd. Jairam benadrukte dat Suriname als agrarische natie, meer moet inzetten op duurzame groei en innovatie om concurrerend te blijven.
The post Jairam: ‘Overheid moet meer investeren in agrarische sector’ ..
- Honda-huisgeneratoren worden teruggeroepen..
- Jabini advocates for structural solutions to education prob…..
- Jeugddammers Ramnarain en Jackie beëindigen hoofdtoernooi W…..
- Leerlingen binnenland vanaf maandag naar school..
- Emerald Events presenteert Bollywood Bang!..
- VS verkiezingen: Pad naar 270..
- Trainingsproject ‘Wroko Foe Mek Moni’ levert 18 cursisten a…..
- Maria Helene de Freijtas..
- Suriname treedt officieel toe tot IDA..
- Korps Politie Suriname feliciteert lichting november 2004, …..
- Betaling vuilophaal werd belemmerd door juridische complica…..
- Finabank obligatie van US$ 20 miljoen vandaag ingegaan..
- Prudent financieel beleid..
- Het niveau van het parlement dient gewaarborgd te worden..
- Santokhi terug na buitenlandse missie..
- Mannen op zijn erf overvallen terwijl hij naar dia’s …..
- Strenge controle ECD in supermarkten te Welgedacht A en Bom…..
- Nancy Zeefuik zingt fosten singi..
- Defensie wacht op budget voor renovatie militaire gebouwen..
- Politie beboet buschauffeurs voor verboden afslag..
- Eclac: Suriname bij koplopers in toename exportgroei 2024..