De landbouwsector in Suriname staat voor meerdere uitdagingen, van klimaatverandering tot beperkte technologische innovatie en financiële beperkingen. Beleidsmaatregelen in combinatie met wetenschappelijke en technologische vooruitgang is een must om deze te transformeren naar een veerkrachtige, duurzame en productieve sector. Zolang dit niet plaatsvindt, blijft de sector in een vicieuze cirkel van kleinschaligheid. Dat concludeerde directeur Soedeshchand Jairam van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) tijdens zijn presentatie bij het seminar in de mensa-zaal bij de Student Housing Campus Village.
De bijeenkomst die maandag is gehouden door het CELOS in samenwerking met Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) was bestemd voor betrokkenen in de landbouw. Hiermee is er een einde gekomen aan de landelijke CELOS-trainingen, die de afgelopen maanden zijn verzorgd aan boeren. Zij hebben eerder equipment van SAMAP gekregen. Het ging over onder andere grondbewerking, bemestingsleer, gewasmanagement en landbouwmechanisatie (onder andere de juiste manier van het omgaan met de machines).
“Wij hebben tijdens de sessies geconstateerd dat de boeren weinig informatie krijgen vanuit de overheid en ze worden hierdoor niet gestimuleerd. Door gebrek aan informatie zijn ze vaak niet instaat om goede besluiten te nemen die betrekking heeft op bijvoorbeeld gewasverzorging”, zegt Jairam. Dit wordt erkend door Majorie Simon, secretaris van de Coöperatieve Vereniging der Haïtiaanse Agrariërs in Suriname. Los van machines, hebben deze boeren trainingen en andere sessies nodig om informatie in te winnen om uiteindelijk te produceren voor de grote bedrijven en export. “Er zijn heel veel voorwaarden waaraan we moeten voldoen. Dit seminar is daarom belangrijk om te brainstormen over de behoefte in agrarische sector en de regering moet ons hierbij begeleiden”, zegt Simon.
De Haïtiaanse landbouwers hebben te maken met verschillende uitdagingen en één daarvan is het niet beschikken over grond. “Tachtig procent van onze boeren hebben geen eigen grond, waardoor ze beperkt investeren. Ze hebben geen zekerheid”, benadrukt de secretaris. Daarnaast worden ze momenteel geconfronteerd met de aanhoudende droogte. “Vele hebben geen equipment om de hitte tegen hun gewassen aan te pakken”, schetst Simon.
Jairam benadrukte in zijn presentatie dat professionalisering van de sector een noodzaak is. Om concurrerend te zijn is belangrijk om strategieën toe te passen welke niet tegelijk of in dezelfde mate door de huidige of de potentiële concurrenten worden toegepast. “Het duurzaam behouden van positioneel voordeel vereist dan ook het continu innoveren en upgraden van de bedrijfsvoering”, stelde de CELOS-directeur.
- SEOB: 62.% IMF maatregelen afgerond..
- Binnenland blijft stiefkind..
- Brunswijk is graag vaak waarnemend president..
- Scholen sluiten vanaf maandag om 13.00 uur..
- Nieuwe IFRC ‘Youth Commission’ brengt stem van jongeren naa…..
- DNA still not aligned on financial provisions for the three…..
- CHof: Schild of Schaduw van democratische rechtsstaat?..
- BESCHOUWING — Santokhi stelt klimaattop boven landsbelang..
- Arnhems George Jazzcafé komt weer tot leven in boek..
- NDP: “Verhogingen voor drie machten grove belediging naar s…..
- Pomba wint eerste SAB/Powerade 10k Road Race..
- Ramdin belooft goed verkiezingsproces ondanks perikelen BIZ…..
- Nigeria en Suriname willen samenwerken aan landbouwontwikke…..
- GBB reikt ruim 1200 grondpapieren uit aan burgers..
- Steun voor mensen met een beperking..
- Shell wint hoger beroep tegen baanbrekende Nederlandse klim…..
- Torarica bouwt aan toekomst met Long Stay Appartementencomp…..
- Suriname roept wereldleiders op tot actie: “Het is tijd voo…..
- IMF-programma volgend jaar maart afgerond..
- Marineschip ‘RSS Barracuda’ vaart Surinaamse wateren bi…..
- Jongerenorganisaties hebben ontmoeting met Studentenvertege…..