De landbouwsector in Suriname staat voor meerdere uitdagingen, van klimaatverandering tot beperkte technologische innovatie en financiële beperkingen. Beleidsmaatregelen in combinatie met wetenschappelijke en technologische vooruitgang is een must om deze te transformeren naar een veerkrachtige, duurzame en productieve sector. Zolang dit niet plaatsvindt, blijft de sector in een vicieuze cirkel van kleinschaligheid. Dat concludeerde directeur Soedeshchand Jairam van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) tijdens zijn presentatie bij het seminar in de mensa-zaal bij de Student Housing Campus Village.
De bijeenkomst die maandag is gehouden door het CELOS in samenwerking met Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) was bestemd voor betrokkenen in de landbouw. Hiermee is er een einde gekomen aan de landelijke CELOS-trainingen, die de afgelopen maanden zijn verzorgd aan boeren. Zij hebben eerder equipment van SAMAP gekregen. Het ging over onder andere grondbewerking, bemestingsleer, gewasmanagement en landbouwmechanisatie (onder andere de juiste manier van het omgaan met de machines).
“Wij hebben tijdens de sessies geconstateerd dat de boeren weinig informatie krijgen vanuit de overheid en ze worden hierdoor niet gestimuleerd. Door gebrek aan informatie zijn ze vaak niet instaat om goede besluiten te nemen die betrekking heeft op bijvoorbeeld gewasverzorging”, zegt Jairam. Dit wordt erkend door Majorie Simon, secretaris van de Coöperatieve Vereniging der Haïtiaanse Agrariërs in Suriname. Los van machines, hebben deze boeren trainingen en andere sessies nodig om informatie in te winnen om uiteindelijk te produceren voor de grote bedrijven en export. “Er zijn heel veel voorwaarden waaraan we moeten voldoen. Dit seminar is daarom belangrijk om te brainstormen over de behoefte in agrarische sector en de regering moet ons hierbij begeleiden”, zegt Simon.
De Haïtiaanse landbouwers hebben te maken met verschillende uitdagingen en één daarvan is het niet beschikken over grond. “Tachtig procent van onze boeren hebben geen eigen grond, waardoor ze beperkt investeren. Ze hebben geen zekerheid”, benadrukt de secretaris. Daarnaast worden ze momenteel geconfronteerd met de aanhoudende droogte. “Vele hebben geen equipment om de hitte tegen hun gewassen aan te pakken”, schetst Simon.
Jairam benadrukte in zijn presentatie dat professionalisering van de sector een noodzaak is. Om concurrerend te zijn is belangrijk om strategieën toe te passen welke niet tegelijk of in dezelfde mate door de huidige of de potentiële concurrenten worden toegepast. “Het duurzaam behouden van positioneel voordeel vereist dan ook het continu innoveren en upgraden van de bedrijfsvoering”, stelde de CELOS-directeur.
- Palm Boys en Sudhar in finale Warming-uptoernooi..
- Veel meer vacatures worden ingevuld dan voorheen..
- OKB houdt informatie sessie met media om verkiezingen goed …..
- Ori cannot guarantee school start on November 1..
- Papieren formulieren verleden tijd: Suriname introduceert d…..
- Minister Amoksi: “Politie heeft correct gehandeld bij uitze…..
- Onbeschoft gedrag vanuit de hoogste volksvertegenwoordiging..
- Man die gewonnen geld had geïnd, met geweld beroofd; verdac…..
- EBS was grootste obstakel bij het komen tot nieuwe energiet…..
- Coalitie betreurt incident in DNA..
- ASD zal zaken in de binnenstad aanpakken die in strijd zijn…..
- Moeder van vier kinderen vermoord..
- Poging tot beroving bij de Ware Tijd mislukt..
- Man vermoedelijk dodelijk verwond door eigen stier..
- Volksgezondheid raadt modebeugels sterk af..
- Vrouw vermoedelijk door man vermoord, die daarna de hand aa…..
- Bouva noemt handeling van Bee een ‘politieke actie’..
- Negen kinderen geholpen bij kinderhartmissie..
- Studiebegeleiding voor mulo- en middelbare scholieren in Ni…..
- Coalitie: DNA vervult voorbeeldfunctie..
- Amoksi: ‘Politie heeft verzet van Bouva volgens procedures …..