Suriname staat voor een ernstig tekort aan hooggekwalificeerd personeel, nu het land zich voorbereidt op grootschalige offshore olieproductie. Dat zegt Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, in een recent interview met Kaori Media.
De olie- en gassector creëren volgens Jagesar, weinig directe arbeidsplaatsen. Maar de ondersteunende sectoren zoals logistiek, infrastructuur en dienstverlening zullen wel veel banen opleveren, met name banen waarvoor een hogere beroepsopleiding nodig is. ‘’Slechts 7 procent van de beroepsbevolking in Suriname, beschikt over een bachelordiploma of hoger’’, aldus Jagesar.
Hij benadrukt dat het daarom cruciaal is dat er gerichte opleidingen en trainingen zijn, die aansluiten op de behoeften van de olie- en gassector. Hij ziet ook mogelijkheden in het aantrekken van Surinaamse professionals die momenteel in het buitenland werken. “Daarnaast kan buitenlandse arbeidskracht nodig zijn naarmate de sector groeit, vergelijkbaar met de situatie in de Verenigde Arabische Emiraten”, aldus Jagesar.
Staatsolie werkt nauw samen met de overheid om de energietransitie voor te bereiden. Daarbij ligt de nadruk op het creëren van een sterk regelgevend en fiscaal kader. “We bestuderen actief de ervaringen van landen als Guyana, Trinidad en Tobago en Noorwegen”, zegt Jagesar. Het uiteindelijke doel is ervoor te zorgen dat Suriname langdurig profiteert van de olie-inkomsten.
Naast het ontwikkelen van wet- en regelgeving wijst Jagesar op de dringende noodzaak van investeringen in infrastruc-tuur. “Een offshore industrie vereist diepzeehavens, servicebases en efficiënte logistieke netwerken.”
Het aantrekken van investeringen wordt essentieel om deze ontwikkelingen mogelijk te maken.
Tegelijkertijd waarschuwt Jagesar voor te hoge verwachtingen. “Veel mensen denken dat olie direct voor economische bloei zorgt, maar het vergt tijd, geduld en strategische planning.”
Het eerste offshore olieproject van Suriname, GranMorgu, geleid door TotalEnergies, wordt naar verwachting in 2028 operationeel. SBM Offshore en Technip Energies zullen een drijvend productie-, opslag- en overslagplatform (FPSO) bouwen en installeren voor het project. Volgens Jagesar biedt Suriname een aantrekkelijk investeringsklimaat dankzij een stabiel regelgevend kader, veelbelovende olie- en gasvelden en een regering die duurzame ontwikkeling centraal stelt.
Tot slot roept Jagesar op tot nationale eenheid: “Olie alleen bouwt geen natie. We moeten investeren in infrastructuur, onderwijs en economische diversificatie. Het succes zal afhangen van een goede samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en burgers.”
The post Jagesar: ‘Suriname moet investeren in menselijk kapitaal voor olie-industrie’ ..
- Minister Dasai: “Tijd om ruimtelijke chaos structureel aan …..
- MONUMENTAAL PAND AHKCO STAAT OP INSTORTEN..
- Del Castilho ziet DNA-zetel als grote stap voor aanpak prob…..
- Meer bewolking en regen verwacht..
- Na zeven maanden openbare aanbesteding voor brug over de Pa…..
- Trump: “Amerikaanse schepen zouden gratis door Panama- en S…..
- Rudi Franklin Marengo (87) Amsterdam 19-4-2025..
- Ulrich Edward Aron (80) Paramaribo 20-4-2025..
- Wereld haalt opgelucht adem nu Trump Fed en IMF spaart..
- Brand binnenstad: VSB waarschuwt voor nieuwe tragedies zond…..
- Koningsdag in teken van gedeeld erfgoed en versterkte samen…..
- Ontwerp-staatsbesluit RVI klaar: start 80+ op 2 mei..
- Training journalisten voor verkiezingdag; vraagtekens over …..
- BIZA zet met Verkiezingsbeurs 2025 eindsprint naar stembusg…..
- Koningsdag viert gedeeld erfgoed Suriname-Nederland..
- Parmessar: “Waar zijn de tjauwmin-eters nu?”..
- Suriname lanceert e-paspoort als stap naar modernisering..
- Spoedvergadering regering: Infrastructuur en verkiezingen c…..
- BiZa lanceert Verkiezingsbeurs 2025 voor eerlijke verkiezin…..
- President in rouw; last alle publieke en politieke activite…..
- Petronas zet belangrijke stap: Haalbaarheidstudie voor gasp…..