Vicepresident Bharrat Jagdeo van Guyana heeft woensdag stellig afstand genomen van het beeld dat het land overspoeld wordt met oliegeld. Volgens hem financieren de inkomsten uit de oliesector slechts een fractie van de nationale uitgaven.
Tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse conferentie van de National Toshaos Council – het overlegorgaan van gekozen inheemse dorpsleiders – richtte Jagdeo zijn pijlen op oppositiepartijen die volgens hem inspelen op publieke verwachtingen in aanloop naar de verkiezingen later dit jaar.
“Je hoort veel over de olie- en gassector en hoeveel geld we hebben”, zei Jagdeo. “Nu beweren ze: ‘Het land zwemt in oliegeld’, maar dat is niet waar. Je hoeft alleen maar de begrotingsdocumenten te lezen.”
Guyana, met ongeveer 800.000 inwoners, is een van de snelst groeiende olieprodu-cerende landen ter wereld. Sinds de start van de productie in december 2019 heeft de overheid bijna 7 miljard USD aan olie-inkomsten ontvangen uit de offshore Stabroek-concessie, geleid door ExxonMobil. Van dat bedrag is bijna 4 miljard dollar al uitgegeven.
Voor 2025 heeft de regering een recordbegroting van 1.146 biljoen Guyanese dollar (circa 6,63 miljard USD) goedgekeurd. Daarvan wordt ongeveer 37 procent (2,463 miljard USD) gefinancierd via onttrekkingen uit het Natural Resource Fund (NRF). In 2022 lag dat aandeel nog op 23 procent.
Hoewel Jagdeo erkent dat oliegeld een rol speelt in de financiering van overheidsprogramma’s, benadrukte hij dat het overgrote deel van de uitgaven, nog steeds wordt gedragen door traditionele inkomstenbronnen.
“We geven dit jaar meer uit aan onderwijs, gezondheidszorg, wegen en bruggen dan we aan oliegeld binnenkrijgen”, aldus de vicepresident.
Tegelijkertijd beschuldigde hij de vorige regering (APNU+AFC, 2015–2020) ervan dat zij weinig werk heeft gemaakt van de ontwikkeling van de oliesector, ondanks het afsluiten van het cruciale productiecontract met ExxonMobil in 2016. Volgens Jagdeo probeert de oppositie nu politieke munt te slaan uit onrealistische verwachtingen met “valse beloften”.
Sinds de eerste olieproductie eind 2019 heeft de oliesector het fiscale landschap van Guyana ingrijpend veranderd. Toch waarschuwt de regering dat duurzame ontwikkeling afhangt van verantwoord financieel beleid en het spreiden van inkomstenbronnen.
Jagdeo, die sinds 2020 opnieuw een sleutelrol speelt in het economische beleid van de regering, blijft waarschuwen tegen de idee dat olie-inkomsten een wondermiddel zijn. “We moeten ons niet laten meeslepen door de mythe van onuitputtelijke rijkdom”, zei hij.
The post Jagdeo: ‘Guyana zwemt niet in oliegeld’ ..
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025..
- Condoleanceregister voor oud-president Jules Wijdenbosch..
- Regels voor stemmen bij volmacht..
- TrackDrip stopt: lokaal streaminginitiatief bezwijkt onder …..
- GOED GEREGEERD, SLECHT UITGELEGD FABEL..
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag..
- Santokhi ergert zich aan tweestrijdige standpunten bij invo…..
- Dominee Paul Doth voorgoed uit Suriname..
- Man dringt Poolse universiteit binnen met bijl..
- Jules Albert Wijdenbosch (83) Paramaribo 30-4-2025..
- Jacqueline Elisabeth (74) Amsterdam 4-5-2025..
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in concl…..
- Mathoera: verandering bij defensie zichtbaar..
- Inhoudelijke behandeling Money Laundering-zaak K.C. start 5…..
- Campus Village bij AdeKUS opgeleverd: stap naar toegankelij…..
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president..
- Column: Positieve mindset..
- Dorpsbestuur Pokigron legt knelpunten voor aan president..
- Op weg naar 25 mei: Santokhi sluit zichzelf bij voorbaat ui…..
- Santokhi heeft geen moeite met ambities van partijgenoten..
- Zorgcrisis bij Esther Stichting houdt aan..