Vicepresident Bharrat Jagdeo van Guyana heeft woensdag stellig afstand genomen van het beeld dat het land overspoeld wordt met oliegeld. Volgens hem financieren de inkomsten uit de oliesector slechts een fractie van de nationale uitgaven.
Tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse conferentie van de National Toshaos Council – het overlegorgaan van gekozen inheemse dorpsleiders – richtte Jagdeo zijn pijlen op oppositiepartijen die volgens hem inspelen op publieke verwachtingen in aanloop naar de verkiezingen later dit jaar.
“Je hoort veel over de olie- en gassector en hoeveel geld we hebben”, zei Jagdeo. “Nu beweren ze: ‘Het land zwemt in oliegeld’, maar dat is niet waar. Je hoeft alleen maar de begrotingsdocumenten te lezen.”
Guyana, met ongeveer 800.000 inwoners, is een van de snelst groeiende olieprodu-cerende landen ter wereld. Sinds de start van de productie in december 2019 heeft de overheid bijna 7 miljard USD aan olie-inkomsten ontvangen uit de offshore Stabroek-concessie, geleid door ExxonMobil. Van dat bedrag is bijna 4 miljard dollar al uitgegeven.
Voor 2025 heeft de regering een recordbegroting van 1.146 biljoen Guyanese dollar (circa 6,63 miljard USD) goedgekeurd. Daarvan wordt ongeveer 37 procent (2,463 miljard USD) gefinancierd via onttrekkingen uit het Natural Resource Fund (NRF). In 2022 lag dat aandeel nog op 23 procent.
Hoewel Jagdeo erkent dat oliegeld een rol speelt in de financiering van overheidsprogramma’s, benadrukte hij dat het overgrote deel van de uitgaven, nog steeds wordt gedragen door traditionele inkomstenbronnen.
“We geven dit jaar meer uit aan onderwijs, gezondheidszorg, wegen en bruggen dan we aan oliegeld binnenkrijgen”, aldus de vicepresident.
Tegelijkertijd beschuldigde hij de vorige regering (APNU+AFC, 2015–2020) ervan dat zij weinig werk heeft gemaakt van de ontwikkeling van de oliesector, ondanks het afsluiten van het cruciale productiecontract met ExxonMobil in 2016. Volgens Jagdeo probeert de oppositie nu politieke munt te slaan uit onrealistische verwachtingen met “valse beloften”.
Sinds de eerste olieproductie eind 2019 heeft de oliesector het fiscale landschap van Guyana ingrijpend veranderd. Toch waarschuwt de regering dat duurzame ontwikkeling afhangt van verantwoord financieel beleid en het spreiden van inkomstenbronnen.
Jagdeo, die sinds 2020 opnieuw een sleutelrol speelt in het economische beleid van de regering, blijft waarschuwen tegen de idee dat olie-inkomsten een wondermiddel zijn. “We moeten ons niet laten meeslepen door de mythe van onuitputtelijke rijkdom”, zei hij.
The post Jagdeo: ‘Guyana zwemt niet in oliegeld’ ..
- Bedrijfsleven nauwer betrokken bij vernieuwing beroepsonder…..
- Wang: “Hypocriete vergelijking met China past niet bij Suri…..
- Wisse treft Boapeah in Glory-rematch..
- Politie houdt 18 verdachten aan tijdens operatie Delta Forc…..
- Wanhatti gaat van beperkte levering via generator naar 24-u…..
- Wereldwijde Alcoholmarkt Gedomineerd door Moutai en AB InBe…..
- Lions Club Kwatta eerst verpleegkundigen op Dag van de Verp…..
- Rechter sommeert WFU tot hervatting werk: Federatie legt zi…..
- Koniki: ‘Vroeg of laat zal ik er deel van uitmaken’..
- Dikan: ‘BEP doet niet aan vuilspuiterij’..
- De melting pot waarin alles hetzelfde smaakt..
- Eerbetoon aan onze zorghelden op de Dag der Verpleging..
- Gewapende overval op woning aan Mawakaboweg: bewoners onder…..
- Beeldmateriaal van politieoptreden betreft een geval van 20…..
- Man aangehouden in onderzoek naar verdachte uitreiking opro…..
- Claudia Marica-Redan op Dag der Verpleging: ‘U bent het klo…..
- Natio-spelmaker Pherai promoveert met HSV naar Bundesliga..
- Aanhouding na verdachte verstrekking oproepingskaarten..
- 𝘽𝙚𝙚𝙡𝙙𝙢𝙖𝙩𝙚𝙧𝙞𝙖𝙖𝙡 𝙫𝙖𝙣 𝙥𝙤𝙡𝙞𝙩𝙞𝙚𝙤𝙥𝙩𝙧𝙚𝙙𝙚𝙣 𝙗𝙚𝙩𝙧𝙚𝙛𝙩 𝙚𝙚𝙣 𝙜𝙚𝙫𝙖𝙡 𝙫𝙖𝙣 20…..
- Wet Arbeidsbescherming Gezin wordt geëvalueerd..
- Goudruzie mondt uit in schietpartij in Koffiekamp..