Vicepresident Bharrat Jagdeo van Guyana heeft woensdag stellig afstand genomen van het beeld dat het land overspoeld wordt met oliegeld. Volgens hem financieren de inkomsten uit de oliesector slechts een fractie van de nationale uitgaven.
Tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse conferentie van de National Toshaos Council – het overlegorgaan van gekozen inheemse dorpsleiders – richtte Jagdeo zijn pijlen op oppositiepartijen die volgens hem inspelen op publieke verwachtingen in aanloop naar de verkiezingen later dit jaar.
“Je hoort veel over de olie- en gassector en hoeveel geld we hebben”, zei Jagdeo. “Nu beweren ze: ‘Het land zwemt in oliegeld’, maar dat is niet waar. Je hoeft alleen maar de begrotingsdocumenten te lezen.”
Guyana, met ongeveer 800.000 inwoners, is een van de snelst groeiende olieprodu-cerende landen ter wereld. Sinds de start van de productie in december 2019 heeft de overheid bijna 7 miljard USD aan olie-inkomsten ontvangen uit de offshore Stabroek-concessie, geleid door ExxonMobil. Van dat bedrag is bijna 4 miljard dollar al uitgegeven.
Voor 2025 heeft de regering een recordbegroting van 1.146 biljoen Guyanese dollar (circa 6,63 miljard USD) goedgekeurd. Daarvan wordt ongeveer 37 procent (2,463 miljard USD) gefinancierd via onttrekkingen uit het Natural Resource Fund (NRF). In 2022 lag dat aandeel nog op 23 procent.
Hoewel Jagdeo erkent dat oliegeld een rol speelt in de financiering van overheidsprogramma’s, benadrukte hij dat het overgrote deel van de uitgaven, nog steeds wordt gedragen door traditionele inkomstenbronnen.
“We geven dit jaar meer uit aan onderwijs, gezondheidszorg, wegen en bruggen dan we aan oliegeld binnenkrijgen”, aldus de vicepresident.
Tegelijkertijd beschuldigde hij de vorige regering (APNU+AFC, 2015–2020) ervan dat zij weinig werk heeft gemaakt van de ontwikkeling van de oliesector, ondanks het afsluiten van het cruciale productiecontract met ExxonMobil in 2016. Volgens Jagdeo probeert de oppositie nu politieke munt te slaan uit onrealistische verwachtingen met “valse beloften”.
Sinds de eerste olieproductie eind 2019 heeft de oliesector het fiscale landschap van Guyana ingrijpend veranderd. Toch waarschuwt de regering dat duurzame ontwikkeling afhangt van verantwoord financieel beleid en het spreiden van inkomstenbronnen.
Jagdeo, die sinds 2020 opnieuw een sleutelrol speelt in het economische beleid van de regering, blijft waarschuwen tegen de idee dat olie-inkomsten een wondermiddel zijn. “We moeten ons niet laten meeslepen door de mythe van onuitputtelijke rijkdom”, zei hij.
The post Jagdeo: ‘Guyana zwemt niet in oliegeld’ ..
- Officier van Justitie eist vier jaar celstraf tegen religie…..
- Directeur Hakrinbank: Financiering Royalties Voor Iedereen …..
- Adhin: “Zogenaamde interne strijd is maaksel van social med…..
- Dikan: ‘Geef de districten meer zeggenschap en een eigen bu…..
- Senioren ontvangen RVI-certificaten: eerste uitbetaling via…..
- VP is no show bij ‘Meet and Chill with Bigi Bravo’..
- Paus Leo: ‘Alles in het werk’ stellen voor were…..
- OM acht verkrachting bewezen; eist vier jaar tegen voorgang…..
- Volleybalsters Yelyco 2 verrassend op voorsprong in vrouwen…..
- APPS gelanceerd: Burgers kunnen nu nagaan waar zij op 25 me…..
- President Santokhi stelt Presidentiële Werkgroep Ephraimsze…..
- Bakker: “Ik ben nog steeds lid van de NPS” — ontkent betrok…..
- TotalEnergies boekt vooruitgang met eerste offshore olievel…..
- Decentralisatie en rationalisering overheid belangrijkste …..
- Achaibersing blikt terug op ministerschap..
- Algoe: “President has not taken a single security measure i…..
- Nederlandse ambassadeur gastheer sportdag bewoners Bethelja…..
- Slachtoffer met steekverwondingen na ruzie over goud..
- Staatsolie sluit banklening van US$ 1,6 miljard af..
- Staatsolie sluit megadeal van US$ 1,6 miljard voor GranMorg…..
- Senioren en mensen met beperking krijgen als eersten aandee…..