Vicepresident Bharrat Jagdeo van Guyana heeft woensdag stellig afstand genomen van het beeld dat het land overspoeld wordt met oliegeld. Volgens hem financieren de inkomsten uit de oliesector slechts een fractie van de nationale uitgaven.
Tijdens zijn toespraak op de jaarlijkse conferentie van de National Toshaos Council – het overlegorgaan van gekozen inheemse dorpsleiders – richtte Jagdeo zijn pijlen op oppositiepartijen die volgens hem inspelen op publieke verwachtingen in aanloop naar de verkiezingen later dit jaar.
“Je hoort veel over de olie- en gassector en hoeveel geld we hebben”, zei Jagdeo. “Nu beweren ze: ‘Het land zwemt in oliegeld’, maar dat is niet waar. Je hoeft alleen maar de begrotingsdocumenten te lezen.”
Guyana, met ongeveer 800.000 inwoners, is een van de snelst groeiende olieprodu-cerende landen ter wereld. Sinds de start van de productie in december 2019 heeft de overheid bijna 7 miljard USD aan olie-inkomsten ontvangen uit de offshore Stabroek-concessie, geleid door ExxonMobil. Van dat bedrag is bijna 4 miljard dollar al uitgegeven.
Voor 2025 heeft de regering een recordbegroting van 1.146 biljoen Guyanese dollar (circa 6,63 miljard USD) goedgekeurd. Daarvan wordt ongeveer 37 procent (2,463 miljard USD) gefinancierd via onttrekkingen uit het Natural Resource Fund (NRF). In 2022 lag dat aandeel nog op 23 procent.
Hoewel Jagdeo erkent dat oliegeld een rol speelt in de financiering van overheidsprogramma’s, benadrukte hij dat het overgrote deel van de uitgaven, nog steeds wordt gedragen door traditionele inkomstenbronnen.
“We geven dit jaar meer uit aan onderwijs, gezondheidszorg, wegen en bruggen dan we aan oliegeld binnenkrijgen”, aldus de vicepresident.
Tegelijkertijd beschuldigde hij de vorige regering (APNU+AFC, 2015–2020) ervan dat zij weinig werk heeft gemaakt van de ontwikkeling van de oliesector, ondanks het afsluiten van het cruciale productiecontract met ExxonMobil in 2016. Volgens Jagdeo probeert de oppositie nu politieke munt te slaan uit onrealistische verwachtingen met “valse beloften”.
Sinds de eerste olieproductie eind 2019 heeft de oliesector het fiscale landschap van Guyana ingrijpend veranderd. Toch waarschuwt de regering dat duurzame ontwikkeling afhangt van verantwoord financieel beleid en het spreiden van inkomstenbronnen.
Jagdeo, die sinds 2020 opnieuw een sleutelrol speelt in het economische beleid van de regering, blijft waarschuwen tegen de idee dat olie-inkomsten een wondermiddel zijn. “We moeten ons niet laten meeslepen door de mythe van onuitputtelijke rijkdom”, zei hij.
The post Jagdeo: ‘Guyana zwemt niet in oliegeld’ ..
- Rover rukt ketting van gepensioneerde man weg..
- Santokhi fietst met 1.700 deelnemers: logistieke problemen …..
- Politici creëren graag preferente werkelijkheden..
- Onderminister Biza: “Verkiezingen gaan normaal door”..
- Dame geraakt door schot uit illegaal vuurwapen..
- Amerikaanse oud-president Biden heeft agressieve vorm van p…..
- WAAR BLIJFT DE VERBINDING MET HET VOLK..
- Vicepresident of Vechter?..
- Nationale Commissie Kinderarbeid krijgt versterking via wet…..
- Brazilië vernietigt tonnen eieren na vogelgriepuitbraak..
- Drinkwater voor vijf dorpen in Marowijne..
- WIMAC zet Surinaamse vrouwen in de maritieme sector in de s…..
- Vrouw (26) op J.A. Pengelluchthaven opgepakt met cocaïne in…..
- Reactie op uitspraken Santokhi over racisme en economische …..
- DOKKEN VOOR DE MEDIA..
- Trimbaan voor preventieve gezondheidszorg..
- NBW..
- SRD 1,2 miljoen verlies aan stembureaupersoneel dat heeft b…..
- RGD-personeel in actie om uitbetaling SRD 1500 looncompensa…..
- Nieuwe Guyanese wet pakt milieuschade olie aan..
- On Stage laat Nederland proeven van ‘Odyssey’..