Jaarlijks bijkans 30 nieuwe lepragevallen in Suriname

Het is vandaag Wereldlepradag. De Dienst Dermatologie geeft aan dat er nog steeds gevallen van lepra zijn in Suriname. Jaarlijks worden er 20 tot 30 nieuwe gevallen genoteerd. “Op deze dag willen wij iedereen meer dan ooit bewust maken van de oorzaken en gevolgen van lepra, maar bovenal dat lepra volledig te genezen is en dat bij vroege ontdekking de handicaps te voorkomen zijn.”
Het afgelopen jaar hebben zich volgens de dienst maar acht nieuwe gevallen aangemeld. “Hetgeen betekent dat we minder gevallen hebben of dat mensen niet bewust zijn dat ze lepra hebben.” Gewezen wordt op het thema van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor 2025, namelijk Unite, Act, Eliminate (Verenigen, Handelen en Elimineren).
De Dermatologische Dienst roept op tot “verenigd strijden tegen lepra en de ziekte uitroeien. Elke vlek en knobbel is een onderzoek waard. Vooral een vlek zonder gevoel erin en knobbeltjes aan de oren en de neus.” Men kan zich in Suriname laten informeren over de ziekte, en zich ook laten screenen. Dit kan bij de Dienst Dermatologie aan de Tourtonnelaan.
Lepra is een chronische infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de leprabacterie, het Mycobacterium leprae. De bacterie wordt voornamelijk van mens tot mens overgedragen. De verschijnselen kunnen gevoelloze vlekken en knobbels op de huid zijn.
De ziekte tast voornamelijk de huid en de zenuwen van de ledematen aan en kan uiteindelijk tot permanente invaliditeit leiden. Ieder jaar, op de laatste zondag van januari, wordt wereldwijd stilgestaan bij de gevolgen van lepra en aandacht geschonken aan de situatie van leprapatiënten.