DE FEESTMAAND IS achter de rug. Zoals ieder jaar hebben veel Surinamers de bloemetjes flink buiten gezet, na een jaar waarbij Suriname weer behoorlijk op zijn kop werd gezet. Dat mag ook en zo’n uitlaatklep is goed. Maar nu de rookwolken rond de festiviteiten letterlijk en figuurlijk zijn opgetrokken, is het goed om serieus terug te blikken op het afgelopen jaar en diverse zaken te bezinnen. Het is te hopen dat dit ook massaal is gebeurd.
Bezinnen over wat 2024 heeft gebracht en vooral wat de ambities zijn voor het nieuwe jaar. En of de dromen dan misschien zullen worden waargemaakt. Niet alleen voor Surinamers individueel maar voor het hele land. Dus hebben de leiders aan de verwachtingen voldaan of zijn ze op bepaalde fronten tekortgeschoten?
En dat het stemvolk zich niet – zoals vaak traditie is – laat ‘omkopen’ met voedselpakketten, T-shirts, een portie eten en in sommige gevallen wat geld.
Met de verkiezingen die over nog geen vijf maanden worden gehouden, is het zeer belangrijk dat kiezers weloverwogen hun keuze gaan maken. En dat het stemvolk zich niet – zoals vaak traditie is – laat (af)leiden door niet ter zake doende dingen. Óf zich laat ‘omkopen’ met voedselpakketten, T-shirts, een portie eten en in sommige gevallen wat geld. Dat is op dat moment misschien leuk, maar zal, als die partijen worden gekozen en na die verkiezingen alle mooie beloftes weer vergeten zijn, uiteindelijk helemaal niets substantieels opleveren.
Laat iedereen voor zichzelf nagaan wat de politiek in de afgelopen vijf jaar voor hen – en bijvoorbeeld de buurt of de beroepsgroep – heeft gedaan en of het allemaal beter is geworden. Tel alle plussen bij elkaar op en trek de minnen daar vanaf. Laat het functioneren van de beleidmakers ook meetellen en geef ze een waardeoordeel op basis van hun prestaties. Kijk vooral naar wat ze hebben beloofd en wat daar uiteindelijk van terecht is gekomen. Dit alles moet een duidelijk beeld geven, aan de hand waarvan een keuze kan worden bepaald.
Het is heel goed mogelijk dat veel kiesgerechtigden de mening zijn toegedaan dat er helemaal niets te kiezen valt omdat alle partijen in De Nationale Assemblee onvoldoende hebben gepresteerd/gefunctioneerd en/of te weinig oog hebben gehad voor de vele noden van het volk. En dat ze daarom geen stem gaan uitbrengen op 25 mei. Maar geen stem is een verloren stem en dat is zonde.
Er zijn ook nog andere partijen – zowel de nieuwkomers als de partijen die in het verleden wel één of meer zetels hebben gehad – die nu (nog) geen deel uitmaken van het parlement maar wel een kans zouden moeten krijgen. Ze kunnen dan laten zien wat zij ervan gaan bakken en bewijzen dat ze het beter zullen doen dan de ‘oude’ politiek. Ook al bestaat er nauwelijks nog vertrouwen in Surinaamse politici, het is altijd de moeite van het proberen waard. En zo kan een diepgaande bezinning dit jaar voor een gezonde politieke verandering zorgen.
- Korps Surinaamse Verkeersvrijwilligers kijkt terug op bewog…..
- Eerste vuurwerkslachtoffer: 20-jarige jongeman raakt gewon…..
- Bewolkt en veel regen in de middag..
- President bij jaarafsluiting kabinet: ‘veelbewogen en succe…..
- Weduwe van Desi Bouterse zegt telefonisch onderhoud met pre…..
- Twijfels over officiële verklaringen rond opduiken lichaam …..
- Zuid-Koreaanse onderzoekers vragen arrestatiebevel aan voor…..
- Desire Delano Bouterse (79) Paramaribo Suriname 24-12-202…..
- Vincent Steven Van Gom (57) Amsterdam 28-12-2024..
- Twijfels vogelaanvaring als oorzaak vliegtuigcrash in Zuid-…..
- Ingrid Bouterse ziet af van telefonisch gesprek met Santokh…..
- Kans op lokale zware onweersbuien..
- Twee lijken, drugs en vliegtuigonderdelen gevonden op plek …..
- Jordan wordt vandaag beëdigd als 3e onderminister..
- Geneviévre Jordan wordt vandaag beëdigd tot onderminister..
- BESCHOUWING — Dood van Bouterse is zegen voor Santokhi..
- Zoon president Santokhi moet zich uiterlijk 2 januari melde…..
- Echtpaar Goeldjar-Gangadinherdenkt diamanten huwelijk..
- Wilde verhalen in Nederlandse pers over verblijfplaats Bout…..
- Surinamers willen altijd het foute graag normaal maken..
- Column: Borrelpraat no. 852..