Iwan Wijngaarde: ‘Maak je eigen switwatra’

31/12/2020 08:08 – Audry Wajwakana

De traditionele switwatra op het Onafhankelijkheidsplein vindt dit jaar geen voortgang. : Audry Wajwakana  
PARAMARIBO – Dit jaar vindt de switwatra van 31 december op het Onafhankelijkheidsplein geen voortgang. Het was traditie dat mensen, voordat ze naar het feestgewoel in de binnenstad gingen, een verfrissend bad bij de kappa namen of alleen het gezicht wasten. Dat stukje Surinaams cultureel erfgoed ontbreekt deze keer vanwege de Covid-19-pandemie.
Iwan Wijngaarde van de Feydrasi fu Afrikan Srananman, die het culturele evenement op het plein organiseert, adviseert om een eigen switwatra te maken. “In dit geval een nood switwatra”, zegt de cultuurkenner tegen de Ware Tijd.
Om een eigen switwatra te maken, hoeven de mensen niet ver te zoeken. In de vooravond van owruyari kunnen ze in de tuin of omgeving kijken welke bloemen, bladeren en kruiden kunnen worden geplukt. “De verzamelde natuurmaterialen zet je in een prapi of schaal met water en andere lekker geurende vloeistoffen om die goed te laten intrekken en de volgende dag een wasi te nemen. Hierbij spreek je dan de wensen voor het nieuwe jaar uit”, legt Wijngaaarde uit. Uit eigen ervaring zegt hij dat het begint bij het geloof en de liefde voor de natuur. “Geloof in de dingen waar je van houdt, want daar draait het allemaal om.”
De switwatra is een eeuwenoude traditie. “Aan het eind van elk jaar blikt bijna iedereen terug op de afgelopen twaalf maanden. Het is belangrijk te leren uit de dingen die verkeerd zijn gegaan, zodat die de volgende keer beter aangepakt kunnen worden en de goede dingen te blijven voortzetten. Maar ook om de ideeën die men in het afgelopen jaar had, uit te voeren in het nieuwe jaar.”
Zo een switwatra werd vroeger in familieverband gedaan en vaak door de moeder voorbereid. Elk gezinslid werd dan door de moeder met de geurende vloeistof gebaad. Deze traditie dreigde te verwateren, maar in 1993 werd die door ‘Ma Elly’ Purperhart en haar stichting Krin Konsensi geïnitieerd. Vanaf 1995 wordt de traditie samen met de federatie van Wijngaarde uitgevoerd.
Voor de twee organisaties zou het dit jaar dus de 25ste editie zijn. Wijngaarde vindt het belangrijk dat deze culturele handeling voortgezet wordt, desnoods thuis in familieverband. “Cultuur die goed is, moet je behouden. Als je alle culturen van alle bevolkingsgroepen bij elkaar neemt, word je daar juist rijker van als natie”, zegt Wijngaarde. De komende jaren wil hij zich daarom nog meer focussen op de in Suriname voorkomende culturen.
Over de Covid-19-pandemie zegt Wijngaarde dat de mens zelf heeft bijgedragen aan deze situatie. “Er is geen respect voor de natuur, waardoor er een evenwichtsstoornis is ontstaan. Het vervuilen van het water, de lucht en natuur heeft invloed op de planten en dieren, met als gevolg dat de mens verzwakt wordt.”
Hij roept daarom op om het gedrag de komende jaren te veranderen. “Het afgelopen jaar heb ik geen last gehad van al die ellende met Covid-19, omdat ik heb begrepen wat er aan de hand is. Als we met z’n allen zuinig met de natuur omgaan, denk ik dat we minder epidemieën in de wereld zullen krijgen.” De jaarlijkse Blakaman Dey op de eerste zondag van januari, ook georganiseerd door de Feydrasi fu Afrikan Srananman, zal in 2021 ook geen voortgang vinden. Er zal wel een collage van de verschillende culturele uitingen van de vorige Blakaman Dey worden gemaakt om die op de televisie te vertonen.-.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname