De legendarische Surinaamse zanger/songwriter, Iwan Esseboom (65), krijgt op 20 september van organisatie Poort Stage, in samenwerking met Stichting Kaseko in Suriname, de Oeuvreprijs Popmuziek – categorie Kaseko. Dat gebeurt tijdens de feestelijke opening van het spiksplinternieuwe Tussengebouw van de Openbare Bibliotheek Amsterdam Next Lab in Amsterdam-Zuidoost, dat nu in aanbouw is. Het moet de plek worden waar cultuur, muziek en toekomst samenkomen.
Tekst Shanavon Arsomedjo
Beeld privécollectie
De opening van het nieuwe gebouw, met uitreiking van de prijs, wordt het toneel van een eerbetoon aan één van Surinames meest geliefde muzikale iconen. De organisaties motiveren hun keuze met een diepe buiging voor Essebooms bijdrage aan de kaseko: een genre dat hij met flair, vuur en volharding tot ver buiten de landsgrenzen op de kaart heeft gezet. Met klassiekers als ‘Wittie Visie’, ‘Kijk, kijk, kijk zo een mooie meid’ en het onmiskenbare ‘Tamalin’, laat hij nog steeds horen hoe met muziek niet alleen voeten bewegen, maar ook harten worden geraakt.
“Iwan Essebooms muziek verbindt generaties, zijn stem weerklinkt in culturen en zijn ritmes blijven plakken als warme rijst op een zondagmiddag”George Janssen
Toen hij het nieuws kreeg, was Esseboom duidelijk verbaasd. “Ik dacht er niet aan dat zo’n groot moment ooit zou komen. Ik had niet door dat de organisaties me al die tijd hebben gevolgd”, zegt hij tegen de Ware Tijd. De verrassing was dus groot, maar vooral hartverwarmend. “Het is mooi dat ik het mag meemaken. Dat ik erbij ben, het kan vieren, het verhaal kan vertellen.”
Mijlpaal
Esseboom is geen onbekende voor prijzen. In 2018 kreeg hij al de Memre Kaseko Award van Roseternal Media in Suriname. Echter, deze nieuwe erkenning is een volgende kroon op zijn muzikale werk.
De toekenning van de Oeuvreprijs Popmuziek – categorie Kaseko is in ieder geval een mijlpaal om bij stil te staan. Niet alleen voor Esseboom zelf, maar voor iedereen die kaseko een warm hart toedraagt. De keuze voor Amsterdam-Zuidoost als locatie is dan ook veelzeggend. Hier, waar Surinaamse muziek nog dagelijks uit ramen schalt en kaseko een levende klank is in het straatbeeld, voelt de prijsuitreiking als thuiskomen.
Poort Stage en Stichting Kaseko willen met deze prijs makers eren die met hun stem, visie en vasthoudendheid het muzikale landschap blijvend veranderd hebben. “En laten we eerlijk zijn: als er iemand is die die lof verdient, dan is het Iwan Esseboom. Zijn muziek verbindt generaties, zijn stem weerklinkt in culturen en zijn ritmes blijven plakken als warme rijst op een zondagmiddag”, vertelt George Janssen van Poort Stage aan de Ware Tijd.
De Oeuvreprijs Popmuziek is meer dan een beeldje op een plank. Het is erkenning voor vakmanschap, liefde voor traditie en de durf om muziek steeds opnieuw uit te vinden. Het is ook een schouderklop voor het feit dat muziek als kaseko een plek verdient in het bredere popmuzieklandschap. Niet als niche, maar als volwaardig genre met een rijke geschiedenis en toekomst. Iwan Esseboom krijgt wat hij verdient: een daverend applaus, recht uit het hart van het publiek dat met hem is meegegroeid.
(lees verder onder de )
Nog volop energie
Hij is in de jaren zeventig begonnen met muziek maken. Als kleine jongen, die bij zijn zus inwoonde, leerde hij kawinamuziek van dichtbij kennen, doordat zijn zwager dit muziekgenre speelde. Alle instrumenten waren beschikbaar en af en toe mocht kleine Iwan meedoen. “Er werd elke dag kawina thuis gespeeld. De mannen kwamen na het werk thuis bij ons samen en speelden dan op de verschillende instrumenten. Op gegeven moment werd het een heel feest. En ik mocht meedoen.”
In 1974 vertrok Esseboom naar Nederland en sloot zich aan bij De Vrolijke Jeugd. Wat volgde was een muzikale carrousel van bands en hits: van Bontjie Stars tot Komtjie Boys, van The Funmasters naar The Cosmo Stars en uiteindelijk zijn vaste club: Esse & Friends. Het repertoire groeide, de zalen vulden zich en zijn naam werd legendarisch. ‘Ma-di-wo-do’, ‘Ik lust geen paling’ – wie zong ze niet mee?
Vandaag de dag is Esseboom nog steeds actief. Samen met Esse & Friends werkt hij aan een nieuw album, ter ere van hun 25-jarig jubileum. De bigi yari wordt groots gevierd, met een friyari oso tour in Nederland op 25 juli. Eind augustus komt de band naar Suriname om het feest voort te zetten. De energie is onverminderd. Esseboom: “Zolang ik kracht heb, blijf ik doorgaan. Muziek is mijn leven.”
‘Amerikaanse droom’
Zijn klassieker ‘Wittie Visie’ is nu nog te horen in clubs, op de radio en op social media. Het is deel van het repertoire van muziekformaties en dj’s en artiesten hebben het nummer opnieuw gesampled, een bewijs van de tijdloze aantrekkingskracht. “Het is voor mij een teken dat ik iets goeds heb gedaan. Dat …
- Nemen of niet..
- SEOGS 2025 markeert kantelpunt in Surinames energietoekomst..
- Projectleider Jorrit Beerens: ‘Een coach is nooit uitgeleer…..
- CBvS: Koersdruk gevolg van sentiment en onzekerheid..
- Eindtoernooi WK-voetbal..
- Euro boven SRD 45 bij cambio’s, dollar stijgt ook..
- Suriname Pageant Collectief opgericht..
- De koers van het wantrouwen..
- Operatie Delta Force: Achttien bromfietsen en één voertuig …..
- Operatie Delta Force en gemengd politieteam treden op tegen…..
- Herdenking 180 jaar Boeroes in Suriname..
- Soekidjo Sasmiardja..
- Shata werkt samen met internationale influencers om toerism…..
- De verkiezing van de president in Suriname: een tikkende ti…..
- Monument uit 1926 krijgt nieuw leven als Petrus Donders Jeu…..
- Swit Firi is na een stilte van bijna een jaar terug..
- Zeven finalisten voor tweede editie Nyun Sten Festival..
- Monteur verdacht van verduistering en wanprestatie..
- Nieuw S.B.W. als product van de Nederland-Caribisch-Surinaa…..
- ‘Verkiezingsuitslag bevestigt morele antagonistische tegens…..
- LVV Women in Agriculture Beurs gehouden in Nickerie..