Iran: Duizenden lopen in processie voor Soleimani

Een nagebootste begrafenisstoet markeerde de verjaardag van de moord op de Iraanse top-generaal en een hoge Iraakse militieleider. Generaal Qassem Soleimani werd tijdens een Amerikaanse drone-aanval gedood. De aanval wakkerde de vrees voor een militaire escalatie in de regio aan.Duizenden rouwenden sloten zich zaterdagavond aan bij de mars op de snelweg die naar de luchthaven van Bagdad leidde, waar de aanval plaatsvond. Samen met generaal Soleimani en  kwam ook de senior Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis om. De moord op Soleimani zorgde voor dramatische spanningen in de regio en bracht de VS en Iran op de rand van oorlog.Aan weerszijden van de weg stonden posters van de dode mannen. De weg stond vol met tenten die eten en drinken serveerden voor degenen die over de snelweg liepen. De plaats van het bombardement veranderde in een schrijnachtig gebied dat was afgesloten met rode touwen, met een foto van Soleimani en al-Muhandis in het midden, terwijl rouwenden kaarsen aanstaken. Op het asfalt en de muren in het gebied waren nog steeds granaatscherven te zien.Soleimani leidde de elite Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde, verantwoordelijk voor de buitenlandse operaties van de Islamitische Republiek en pendelde regelmatig tussen Irak, Libanon en Syrië.De processie kwam toen het Iraakse leger zei dat explosievenexperts met zijn zeestrijdkrachten met succes een mijn hadden ontmanteld die twee dagen eerder vastzat aan een olietanker in de Perzische Golf.De verklaring van zaterdag zei dat de Iraakse autoriteiten een onderzoek naar het incident hebben geopend. Geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het plaatsen van de mijn.

De Iraanse top-generaal, Qassem Soleimani en de Iraakse militieleider Abu Mahdi al-Muhandis werden tijdens een Amerikaanse drone-aanval in Bagdad geliquideerd. (Beeld: France24)

Verhoogde spanningenDe aankondiging kwam een ​​dag nadat Irak berichten van particuliere beveiligingsbedrijven bevestigde dat er een mijn was ontdekt die was vastgemaakt aan de zijkant van een tanker die was gehuurd van de Irakese Oil Marketing Company, bekend als SOMO, terwijl deze een ander schip aan het bijtanken was. Het zei dat Iraakse teams bezig waren om de mijn te ontmantelen.Irak heeft geen verdere details verstrekt, maar de twee particuliere beveiligingsbedrijven zeiden dat de ontdekking waarschijnlijk een zeeslakmijn was op de MT Pola, een onder Liberiaanse vlag varende tanker. Een zeeslakmijn is een soort zeemijn die aan de zijkant van een schip wordt bevestigd, meestal door een duiker-lid van speciale troepen. Het explodeert later en kan een schip aanzienlijk beschadigen.De ontdekking kwam te midden van verhoogde spanningen tussen Iran en de VS in de laatste dagen van de regering van president Donald Trump.Amerika heeft al vluchten met B-52-bommenwerpersvliegtuigen uitgevoerd en een nucleaire onderzeeër de Perzische Golf ingestuurd over wat Trump-functionarissen beschrijven als de mogelijkheid van een Iraanse aanval op de verjaardag van de aanval in Bagdad waarbij Soleimani en al-Muhandis omkwamen. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com