Het ministerie van Justitie en Politie is goed op weg. JusPol-minister Kenneth Amoksi, benadrukte afgelopen maandag tijdens de ondertekening van het Nationaal Multisectoraal Early Childhood Development (ECD) programma 2025-2035 in de Ballroom van Royal Torarica, dat investeren in de vroege ontwikkeling van kinderen, bijdraagt aan de preventie van criminaliteit, de bevordering van sociale stabiliteit en de verlichting van de werkdruk op het rechtssysteem. De erkenning dat investeren in de vroege ontwikkeling van kinderen bijdraagt aan criminaliteitspreventie is een stap in de juiste richting. Dit is precies waar deskundigen en maatschappelijke organisaties al jaren op hameren. Maar blijft het hierbij, of wordt dit beleid voortgezet door toekomstige regeringen? Onderzoek toont keer op keer aan, dat een veilige en stimulerende omgeving in de eerste levensjaren van een kind, de kans op crimineel gedrag later aanzienlijk verkleint. Kinderen die opgroeien in armoede, zonder stabiele begeleiding of onderwijskansen, hebben een verhoogd risico om in de criminaliteit te belanden. Door vroeg in te grijpen – via onderwijs, sociale programma’s en gezinsondersteuning – kan de overheid niet alleen levens verbeteren, maar ook ervoor zorgen dat kinderen later niet in de criminaliteit belanden. De inzet van het ministerie om de vroege ontwikkeling te stimuleren, is prijzenswaardig, maar als het slechts een project van deze regering blijft, zal het effect beperkt zijn. Structurele verandering vraagt om een lange adem en consistente investeringen, ongeacht welke politieke partij aan de macht is.
Criminaliteit bestrijden via politie en justitie is duur. Opsporing, vervolging en detentie kosten de staat miljoenen per jaar. Investeren in preventie is op de lange termijn veel goedkoper en effectiever. Een kind dat op jonge leeftijd de juiste ondersteuning krijgt, ontwikkelt betere sociale vaardigheden, heeft meer kans op een stabiele baan en draagt bij aan de economie in plaats van eraan te onttrekken. Toch blijven veel regeringen vasthouden aan kortetermijnoplossingen, zoals strengere straffen en meer politie, terwijl de wortels van het probleem onbesproken blijven.
Een groot risico van het huidige beleid is dat het niet wordt voortgezet zodra er een nieuwe regering aantreedt. In de politiek verdwijnen veelbelovende initiatieven vaak met de bewindvoerder die ze introduceerde. Dit is een enorme valkuil, vooral in een land waar criminaliteit een hardnekkig probleem is. Wat nodig is, is een breed gedragen nationaal plan voor criminaliteitspreventie, dat niet afhankelijk is van politieke wisselingen. Criminaliteitspreventie is geen project dat met een regeringswisseling mag verdwijnen; het moet een vast onderdeel zijn van de nationale strategie. De keuze is duidelijk: investeren in de jeugd nu, of blijven betalen voor de gevolgen later. Welke regering durft de lange termijn echt serieus te nemen?
The post INVESTEREN IN VROEGE ONTWIKKELING VERMINDERT CRIMINALITEIT ..
- Situatie Esther Stichting na bijna een week nog niet opgelo…..
- Update bericht: Twee mede inzittenden overleden bij eenzijd…..
- Intergenerationeel Trauma en PTSS onder Surinaamse Nederlan…..
- Op zoek naar de narrow corridor..
- NDP’er Kensenhuis ontkent overstap naar ABOP..
- President benoemt commissie; wil de SRD 800 eind maart beta…..
- Brokopondo krijgt instrument voor gemeenschapsbeheer natuur…..
- “Mo kap yu in pis pisi”..
- Politiebericht over dodelijk verkeersongeval Kennedyweg..
- Bewolking blijft hangen..
- Venezuela meldt akkoord met VS over repatriëring Venezolane…..
- Rasoelandjan Agnes Sabajo-Kadirbaks (78) ‘s-Gravenha…..
- Waltherine Josephine Deul (75) Oosterhout 20-3-2025..
- Venezuela bereikt akkoord met VS over repatriëringsvluchte…..
- Asabina over kandidatenlijst BEP: het is breed gedragen..
- Invalide tante huurt rovers in om nichtje te beroven..
- Column: Appels, peren en bacoven..
- PVP-voorzitter: uitspraak HvJ een mijlpaal in de rechtsgesc…..
- Volleybalsters Livo verrassen Condor..
- Rechter bekijkt beelden brandstichting Vaco..
- Geen vergunning, geen werk: frustratie groot bij boothouder…..