“Het pad naar een malariavrij land is geen gemakkelijke route geweest,” zegt internist-infectioloog Stephen Vrede. “Het traject heeft meer dan dertig jaar geduurd. Je moet elk malariageval gedetailleerd documenteren én bewijzen dat het niet in Suriname is ontstaan, maar uit het buitenland is meegebracht,” zegt hij.
Zijn woorden klinken nu als bevestiging van een historische prestatie: Suriname is officieel erkend als malariavrij land door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) – als eerste in de Amazone-regio. De WHO publiceerde deze week op haar website de erkenning, na een grondige evaluatiemissie van tien dagen in april. Daarbij werd specifiek gekeken naar hoe Suriname malariagevallen beheert en of er nog sprake was van lokale transmissie.
Bewijzen, documenteren en adequaat behandelenSuriname moest aan strikte eisen voldoen: niet alleen moesten alle infecties volledig traceerbaar zijn tot buitenlandse herkomst, maar het land moest ook kunnen aantonen dat in alle risicogebieden adequate diagnose en behandeling beschikbaar zijn. De WHO wilde vooral zeker zijn dat herintroductie van malaria snel en effectief bestreden kan worden.
Eer voor Malaria Elimination TaskforceDe officiële erkenning geldt ook als een belangrijke overwinning voor de Malaria Elimination Taskforce, die in 2018 werd opgericht door het ministerie van Volksgezondheid. Dankzij de intensieve samenwerking tussen gezondheidswerkers, veldteams en dorpsgemeenschappen is het gelukt om de lokale overdracht van malaria volledig stop te zetten.
Volgens Vrede is er sinds ruim 3,5 jaar geen enkele lokale besmetting meer vastgesteld. Wel komen er jaarlijks nog 50 tot 100 importgevallen voor, vooral uit Guyana, Frans-Guyana en Brazilië.
Alertheid is en blijft noodzakelijkDe WHO-erkenning is een prestatie van formaat, maar betekent niet dat de strijd voorbij is, waarschuwt Vrede in gesprek met Radio ABC. “De ziekte komt nog voor in de regio. Als we niet alert blijven, kan malaria zich opnieuw verspreiden.”
Met deze certificering voegt Suriname zich bij een kleine groep landen in Zuid-Amerika die deze mijlpaal hebben bereikt. Alleen Paraguay (2018) en Argentinië (2019) gingen ons voor. Bovendien was Suriname eerder al door de WHO erkend als polio- en filariavrij.
“Het is een prestatie waar we trots op mogen zijn,” besluit Vrede. “Maar het vraagt om blijvende inzet en waakzaamheid.”
- Fête de la Musique: uitbundige uiting van entertainment..
- Dikan: “Het landelijke evenredigheidsstelsel heeft ons geen…..
- Man maakt zich schuldig aan valsheid in muntspeciën en munt…..
- Iran bereidt aanvallen op Amerikaanse doelen voor..
- Cristina Fernández de Kirchner onder huisarrest..
- Wi Tru Sranan faciliteert Sessie ‘Code of Conduct’ met vers…..
- Econoom Girdhari: ‘Stijging wisselkoers mede door onverantw…..
- Gouddelvers Matawai: “Het ziet er somber uit voor ons”..
- KWEEKVIJVER VAN POLITICI..
- Green Heritage Fund Suriname presenteert eerste resultaten …..
- Vandaag iets meer zon, maar ook onweersbuien..
- KPS houdt donderdag persconferentie over criminaliteit..
- ‘Duncan Zwakke eindigde in een gehaktmolen’..
- Bondscoach Nahar: ‘Hoge verwachtingen, maar geen druk op 3×…..
- “Ik kan niet weg”: angst en onzekerheid in Teheran..
- Henry Ferdiand (Fred) Wielingen (70) Amsterdam 11-6-2025..
- Clyde Eyck (56) Roozendaal 18-5-2025..
- Goerdat (ABOP) niet naar DNA; Santokhi heeft verkiezing nog…..
- Bilateraal gesprek tussen minster Ramadhin en PAHO-vertegen…..
- ECD laat vervallen producten vernietigen..
- Voormalig president Venetiaan viert 89ste verjaardag..