“Het pad naar een malariavrij land is geen gemakkelijke route geweest,” zegt internist-infectioloog Stephen Vrede. “Het traject heeft meer dan dertig jaar geduurd. Je moet elk malariageval gedetailleerd documenteren én bewijzen dat het niet in Suriname is ontstaan, maar uit het buitenland is meegebracht,” zegt hij.
Zijn woorden klinken nu als bevestiging van een historische prestatie: Suriname is officieel erkend als malariavrij land door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) – als eerste in de Amazone-regio. De WHO publiceerde deze week op haar website de erkenning, na een grondige evaluatiemissie van tien dagen in april. Daarbij werd specifiek gekeken naar hoe Suriname malariagevallen beheert en of er nog sprake was van lokale transmissie.
Bewijzen, documenteren en adequaat behandelenSuriname moest aan strikte eisen voldoen: niet alleen moesten alle infecties volledig traceerbaar zijn tot buitenlandse herkomst, maar het land moest ook kunnen aantonen dat in alle risicogebieden adequate diagnose en behandeling beschikbaar zijn. De WHO wilde vooral zeker zijn dat herintroductie van malaria snel en effectief bestreden kan worden.
Eer voor Malaria Elimination TaskforceDe officiële erkenning geldt ook als een belangrijke overwinning voor de Malaria Elimination Taskforce, die in 2018 werd opgericht door het ministerie van Volksgezondheid. Dankzij de intensieve samenwerking tussen gezondheidswerkers, veldteams en dorpsgemeenschappen is het gelukt om de lokale overdracht van malaria volledig stop te zetten.
Volgens Vrede is er sinds ruim 3,5 jaar geen enkele lokale besmetting meer vastgesteld. Wel komen er jaarlijks nog 50 tot 100 importgevallen voor, vooral uit Guyana, Frans-Guyana en Brazilië.
Alertheid is en blijft noodzakelijkDe WHO-erkenning is een prestatie van formaat, maar betekent niet dat de strijd voorbij is, waarschuwt Vrede in gesprek met Radio ABC. “De ziekte komt nog voor in de regio. Als we niet alert blijven, kan malaria zich opnieuw verspreiden.”
Met deze certificering voegt Suriname zich bij een kleine groep landen in Zuid-Amerika die deze mijlpaal hebben bereikt. Alleen Paraguay (2018) en Argentinië (2019) gingen ons voor. Bovendien was Suriname eerder al door de WHO erkend als polio- en filariavrij.
“Het is een prestatie waar we trots op mogen zijn,” besluit Vrede. “Maar het vraagt om blijvende inzet en waakzaamheid.”
- Simons en Rusland worden bij acclamatie gekozen met steun v…..
- Man week na mishandeling en bedreiging partner opgesloten..
- Abop kiest definitief voor samenwerking met NDP: ‘We hoeven…..
- Twee doden aangetroffen in twee dagen..
- Drie verdachten opgepakt voor diefstal zes aluminium stelli…..
- ABOP kiest definitief voor samenwerking met NDP..
- Minister Ori: historisch besef nodig voor nationale eenheid…..
- Jogi: ‘Laatst gehouden DNA-vergadering verliep niet vlekkel…..
- Fokké waarschuwt: ‘Het wachten is op de volgende grote bran…..
- Brunswijk: ABOP staat achter Simons en Rusland als presiden…..
- ABOP houdt wrange smaak over aan ondersteuning coalitie..
- Ori pleit voor nationaal instituut voor geschiedenis en cul…..
- Van den Berg opgelucht over rechterlijk vonnis tegen Kirpal…..
- PAHO: Sterfte niet-overdraagbare ziekten in de Amerika’s me…..
- Drie verdachten aangehouden; twee hunner heengezonden..
- Parmessar verwacht nakoming coalitieafspraken..
- Man mishandelt en bedreigt partner met bierfles..
- Sherida Mormon pleit tijdens Tak Tangi voor economische act…..
- Zuales Doekoe: ‘Je zag dat de kinderen er behoefte aan hadd…..
- PCS-medewerkers in actie wegens herhaalde salarisvertraging..
- SEOB: Overheidsuitgaven zetten SRD onder druk, groei vlakt …..