Internaat Shiloh in Nickerie kampt met financiële problemen en sluit deuren

Het internaat Shiloh, gevestigd in het district Nickerie, heeft noodgedwongen haar deuren moeten sluiten. Al geruime tijd ging het niet goed met het internaat, dat kinderen uit omliggende dorpen in het westen, zoals Apoera, opving. Al twee maanden worden scholieren daar niet meer opgevangen vanwege de sluiting. Marchiano Jong, kapitein van Apoera, betreurt het dat de kinderen niet meer opgevangen kunnen worden wanneer ze vanuit verafgelegen gebieden komen.
Zij moeten nu naar familie of andere plekken zoeken waar ze kunnen verblijven. “De kinderen van ons gemeenschap lijden eronder. Het internaat is gesloten vanwege achterstallige betalingen. ‘Den pitjin no man go logeer moro na a internaat. ‘A presi tapu den pitjien ab fu go na famiri no go logeer’, geeft hij aan. Jong merkt op dat het internaat al twee maanden gesloten is.
De districtscommissaris (dc) had beloofd de kosten van het internaat op zich te nemen, maar volgens de kapitein is dat niet gebeurd. Volgens Jong komt er voldoende geld binnen via de haven om de kosten van het internaat te dekken. Via de haven komen middelen binnen, maar dat is momenteel heel weinig. De activiteiten vinden daar plaats.
De burgermoeder moet zich inzetten voor de kinderen om hun studie af te ronden. “De toekomst is moderne technologie, en als een kind geen onderwijs heeft genoten, kan het niet meegaan met de stroom,” merkt hij op.
Dc Josta Lewis laat weten dat zij de kosten van het internaat wel degelijk heeft gedragen, zoals beloofd. “Ik heb vier jaar de kosten van het internaat betaald en elke maand betaalde ik SRD 15.000. Er was een groep van vijftien studenten toen ik in 2020 begon. De bedoeling was dat de ouders ook een bijdrage zouden leveren. Wat ik betaalde, was voor de huur. Ik heb dat tot augustus dit jaar volgehouden,” deelt Lewis mee.
De ouders zouden een maandelijkse bijdrage van SRD 1.500 leveren, die gebruikt zou worden voor voeding, maar dat is nooit gebeurd. Het commissariaat kwam af en toe met ondersteuning. “Wij gaven levensmiddelen, maar dat lossen we niet meer op. De beheerders moesten zelf in hun salaris bijdragen,” geeft de burgermoeder aan.
De studenten van 2020 zijn inmiddels geslaagd. In de loop der jaren werd de groep steeds kleiner, met leerlingen die niet naar school gingen. Degenen die door de school waren afgeschreven, werden ook door het internaat afgeschreven. Er waren op een gegeven moment nog maar vijf studenten over, en het was niet rendabel om voor hen maandelijks SRD 15.000 uit te geven. Op basis daarvan is het internaat gesloten.
Daarnaast is het gebouw in slechte staat en loopt het terrein tijdens zware neerslag onder water. Er is ook een rattenplaag, wat onhygiënisch is voor de kinderen. Er zijn in de afgelopen vier jaar vijf leerlingen achtergebleven. De renovatie van het gebouw zou te veel kosten en we hebben veel uitgaven in het gebied, zoals het onderhouden van de bermen. Dit moet regelmatig gebeuren.
Het vuil moet wekelijks worden opgehaald, en er zijn nog veel andere kosten. Dit jaar hebben we een daling gemerkt omdat bedrijven uit het gebied vertrekken; drie bedrijven hebben het gebied verlaten. Wij moeten ook ons hoofd boven water houden, want we hebben geen inkomsten meer. De productie van het bedrijf Baitali NV is ook gedaald. Ditzelfde bedrijf heeft dit jaar vijftien werknemers ontslagen, en dat is de reden waarom er niet meer geïnvesteerd kan worden in het internaat.
Het commissariaat van Nickerie kwam met een schoonmaakster en onderhoud, maar de dc zelf kampt met financiële problemen. “De dc betaalde de helft en die van Kabalebo de helft, maar de dc heeft aangegeven dat het voor haar niet meer rendabel is en ik moest alles zelf volledig op me nemen,” voegt Lewis eraan toe.