Interim-premier Haïti stapt onder internationale druk op

Haïti’s waarnemend premier Claude Joseph, wiens leiderschap van de natie wordt betwist sinds de moord op president Jovenel Moïse op 7 juli, zei maandag aan The Washington Post dat hij de macht zal afstaan.
Ariel Henry, die twee dagen voor de moord door Moïse tot premier werd benoemd en die onlangs door de internationale gemeenschap werd erkend als de ‘aangewezen premier’, zal het stokje overnemen.
Joseph, die als minister van Buitenlandse Zaken onder Moïse diende en als waarnemend premier diende vóór Henry’s benoeming, had tot op heden geweigerd Henry te erkennen als de aangewezen premier, met het argument dat Henry niet was beëdigd op het moment van Moïse’s moord.
Joseph vertelde The Washington Post dat hij en Henry elkaar de afgelopen week privé hadden ontmoet, eraan toevoegend dat hij ermee instemde om zondag af te treden “voor het welzijn van de natie”.
“Iedereen die mij kent, weet dat ik niet geïnteresseerd ben in deze strijd, of in enige vorm van machtsgreep”, zei Joseph.
“De president was een vriend voor mij. Ik ben gewoon geïnteresseerd in gerechtigheid voor hem”, zei Joseph.
Het is niet meteen duidelijk hoe snel Joseph zou aftreden, maar de hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Israël Jacky Cantave, zei dat Joseph de macht mogelijk al dinsdag aan Henry zou kunnen overdragen, meldde het persbureau Reuters.
“De onderhandelingen zijn nog aan de gang”, zei Mathias Pierre, de minister van Verkiezingen van Haïti, volgens de Associated Press, eraan toevoegend dat Joseph weer minister van Buitenlandse Zaken zou worden.
De verandering volgt op een verklaring zaterdag van een belangrijke groep internationale diplomaten die Joseph leek af te wijzen omdat het opriep tot de oprichting van “een consensuele en inclusieve regering”.
“Hiertoe moedigt het de aangewezen premier Ariel Henry sterk aan om de missie voort te zetten die hem is toevertrouwd om een ​​dergelijke regering te vormen”, aldus de verklaring van de kerngroep.
De kerngroep bestaat uit ambassadeurs uit de VS, Brazilië, Duitsland, Canada, Spanje, Frankrijk, de Europese Unie en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten.
De verklaring werd afgegeven enkele uren nadat de vrouw van Moïse, Martine, in Haïti aankwam aan boord van een in het zwart geklede privéjet en een kogelvrij vest droeg. Ze heeft geen verklaring afgelegd of in het openbaar gesproken sinds haar terugkeer naar het land terwijl de regering zich voorbereidt op de begrafenis van haar man op 23 juli in de noordelijke stad Cap-Haïtien.
Andere evenementen ter ere van de vermoorde president zijn deze week gepland in de hoofdstad van Port-au-Prince, voorafgaand aan de begrafenis.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald