Integere politici

SURINAME LIJKT IN sneltreinvaart te denderen richting verkiezingen en de spaanders die vallen op de route zijn legio. Ze zijn zelfs zoveel dat de trein nog maar nauwelijks op rails te houden is. En het grootste debacle is dat de regering blijft uitgeven en op een zodanige manier dat het zeer ad hoc is en niet duurzaam.

Terwijl leerkrachten links en rechts staken omdat ze geen overuren uitbetaald kunnen krijgen, krijgen studenten SRD 800 en misschien zelfs SRD 1.000 per maand als ondersteuning. En dat zal gebeuren voor dit jaar alleen, omdat de regering heeft beloofd terug te geven. Ook heeft de overheid voorgesteld de ambtenaren en de aan hen gelijkgestelden SRD 1.500 uit te betalen voor nu. Dit terwijl de verschillende financiële bulletins en economen blijven roepen dat de uitgaven van de overheid minder moeten zijn, omdat het begrotingstekort te groot is.ADVERTISEMENT

Het lijkt meer op onzuivere koffie en zeker alsof er in troebel water flink gevist wordt

Hoe logisch is het om aan jongeren SRD 800 of SRD 1.000 per maand te geven wanneer ze geen onderwijs kunnen genieten, omdat leerkrachten staken. Hoe logisch is het om aan ambtenaren SRD 1.500 te beloven per maand wanneer niet eens de overuren van een deel van hen betaald kunnen worden.

Daarnaast schijnen politici het pad van de waarheid verlaten te hebben of ze leven op zeer gespannen voet daarmee. Zo wordt gezegd dat het infrastructurele project voor de asfaltering van de wegstrekking Nickerie naar Apoera was overgeheveld naar het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, omdat het budget van het ministerie van Openbare Werken daar geen ruimte voor bood.

Maar er zijn documenten die ook aan schijnen te tonen dat niet de begroting van dit dienstjaar, maar wel die van de jaren 2026, 2027 en 2028 belast zouden worden om dit te betalen. Waarom is het dan werkelijk via LVV gegaan, als niet het budget het probleem is?

Zonder enige openbare aanbesteding wordt een miljoenen verkavelingsproject gegund aan een aannemer. Waarom is daar plotseling, enkele maanden vóór de verkiezingen, haast mee? Het lijkt meer op onzuivere koffie en zeker alsof er in troebel water flink gevist wordt. Deze zaken en zeker de uitgaven die nu plotseling gedaan worden komen nadat het IMF-programma officieel afgelopen is en niemand meer meekijkt over de schouders van de regering.

Daarnaast blijkt dat er mogelijk geen begrotingsbehandeling zal zijn vóór de verkiezingen plaatsvinden. Hoewel dat vaker is gebeurd in de geschiedenis zou verwacht mogen worden dat een regering die zo vaak de woorden ‘prudent beleid’ in de mond neemt wel degelijk zou proberen wat checks and balances in te bouwen om oude fouten te voorkomen.

Integendeel, de regering lijkt nu de teugels te vieren. De vraag is hoe hoog zal de prijs zijn die Suriname daarvoor moet betalen en welke generatie zal die betalen. Integere bestuurders zouden met dit in gedachten werkelijk prudent financieel beleid moeten laten zien. Daar is nu geen sprake van.