Inluiding Diváli-week met vliegende Hanumán en vuurwerkspektakel

De warme melodieuze stem van zangeres Misma Bosu uit India, heeft de harten van de bezoekers zaterdagavond op het Onafhankelijkheidsplein veroverd. Ze is niet alleen een mooie verschijning, maar ook een nachtegaal. Overal op het ‘Plein’ werd er hartelijk geapplaudisseerd tijdens haar optreden. Samen met Nachiket Lele werd ze naar Suriname gehaald als hoofdattractie, bij het inluiden van de Diváli-week. Beide artiesten zitten in de top vijftien van de Indian Idol zangcompetitie.
Tekst en beeld Sharon Singh

Honderden mensen woonden de manifestatie, met een lijvig programma bij. Er waren verschillende hoogtepunten. Zo heeft het publiek kunnen genieten van een ‘vliegende’ Hanumán. Door middel van een hijskraan ‘vloog’ hij over het ‘Plein’. Bijzonder was ook het vuurwerkspektakel. Vooral de kleintjes genoten zichtbaar en hoorbaar. Veel volwassenen legden beelden van het spectaculaire dat zij zagen met hun mobieltjes vast.

“We kennen de kracht van gezamenlijke gebed en daarom nodigen we alle Surinamers uit om de komende dagen met ons te bidden op het Onafhankelijkheidsplein”
Aniel Manurath
Hanumán, de apenkoning, wordt als een god beschouwd door Hindoe gelovigen. Hij heeft door tactisch optreden en een goed doordacht plan, de god Ram kunnen helpen bij het redden van zijn ontvoerde vrouw Sita. Een ander moment dat het publiek bijzonder aansprak was toen Ram en Sita in een ‘vliegende zwanenkoets’ arriveerden. Bij het uitstappen, begroette het paar het publiek en liep vervolgens naar het podium, waar rituelen werden uitgevoerd. Er werd flink geveegd en geboend. Deze handelingen zijn gebruikelijk bij de mensen die het Hindoeïsme belijden.
In deze periode wordt niet alleen de woonomgeving gereinigd, maar ook het geestelijk leven. De gelovigen onthouden zich van het eten van dierlijke eiwitten (vlees, vis en eieren). Dit staat symbool voor de terugkeer van de god Ram en zijn vrouw Sita. Het paar keerde terug naar zijn koninkrijk na veertien jaar ballingschap van Ram. Hij was door zijn stiefmoeder verbannen, omdat die haar zoon als troonopvolger wilde. De aangestoken diá’s moeten hem de weg wijzen naar het koninkrijk.
De boodschap van Diváli is de overwinning van het licht op de duisternis. Ook wel de overwinning van het goede op het kwade. In Suriname wordt een reuze ‘Suriname Diá’ op het Onafhankelijkheidsplein aangestoken. Volgens de traditie wordt dit symbolisch gedaan door Ram en Sita. Daarna kreeg minister Krishna Mathoera als vertegenwoordiger van de president als eerste de gelegenheid om ghi te zetten, een stof die nodig is om de vlam brandende te houden. Iedereen mag tot en met 31 oktober ghi in de diá zetten.
Voorspoed en geluk
De vereniging Culturele Unie Suriname (CUS) organiseert dit jaar voor de achttiende keer de nationale Diválimanifestatie. Voorzitter Aniel Manurat, geeft de interpretaties aan van Maa Lakshmi. Zij is de godin van het licht, de rijkdom, schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde.
“Met Maa Lakshmi in onze gedachten hebben we dit jaar het thema ‘voorspoed en geluk’ gekozen. We gaan de komende dagen op het ‘Plein’ voor voorspoed en geluk blijven bidden voor de wereld en voor elk individu, maar in het bijzonder voor de Surinamers.” De geestelijken zullen niet alleen voor het volk bidden, maar ook voor de leiders. Alleen met wijsheid, inzicht en moed kunnen zij het land naar grotere hoogten brengen. “We kennen de kracht van gezamenlijke gebed en daarom nodigen we alle Surinamers uit om de komende dagen met ons te bidden op het Onafhankelijkheidsplein.”
Universeel
Diváli is een universele dag. De boodschap van overwinning van het goede op het kwade is niet aan een bepaalde religie gebonden. “Het is toepasselijk in elke situatie en voor elk individu. Dat benadrukken we elk jaar. Laten we bidden dat al het negatieve ons leven verlaat en dat we gezegend mogen zijn als individu en burgers van dit land.” Met de geschriften in gedachten zal men spiritualiteit, goedheid en liefde voor de naasten uitstralen. Manurat vertelt dat de weg naar overwinning eindeloos lang kan lijken, maar ‘de goedheid en eerlijkheid overwinnen altijd’.

“Niemand is perfect, maar als mens moet je de lat voor jezelf hoog leggen. Diváli moedigt ons aan om het positieve na te jagen
Krishna Mathoera
Diváli staat in het teken van welzijn en welvaart. “We zijn een gezegend land, want we krijgen straks extra inkomen uit olie en gas. Als ik een suggestie mocht doen dan zou ik aan de president willen vragen om een rekening te openen voor elk jong Surinaams kind.”
Manurat vindt namelijk dat geïnvesteerd moet worden in de volgende generatie. Het geld zou als een studiefonds moeten dienen. Pas op je achttiende zou je er aanspraak op mogen maken voor studiedoeleinden. “Zo kan je de toekomst van het land helpen ontwikkelen door verlichting te brengen voor mensen die willen studeren.”