PARAMARIBO – De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en John Goedschalk, de directeur van Climate Change Advisory Services, zijn beide fel tegen het feit dat de Regering van deRepubliek Suriname een deal heeft getekend met Chinalco voor bauxietontginning in West-Suriname. In afzonderlijke reacties geven de instanties aan dat de regering onmiddellijk moet stoppen met alles omtrent deze deal en eerst de gemeenschap breedvoerig moet informeren over de impact die deze zal hebben voor de lokale bevolking in dit gebied, alsook de gevolgen die massale ontbossing van dit gebied zal hebben op de milieu- en klimaatsituatie van het land. De inheemsen en de milieuorganisatie stappen beide naar de rechter als de regering deze deal niet stopzet en eerst met hen in dialoog gaat.
De reactie van de VIDS over de Chinalco-deal luidt als volgt: “Alle genoemde activiteiten druisen absoluut in tegen de rechten van inheemse volken, die zowel nationaal als internationaal erkend zijn, en in het bijzonder tegen ons recht op free, prior and informed consent (FPIC). We brengen hiertoe, ten overvloede, in herinnering de diverse vonnissen van het Inter-Amerikaans Hof voor Mensenrechten tegen de Staat Suriname, alsook het recente nationale vonnis in de zaak “Stg. Gi Jesi Na Lelie en anderen contra de Staat Suriname en anderen (Civar no. 2024-00786)” en zeker ook de geldende Milieu Raamwet, waarin de vereisten van FPIC en voorafgaande milieu- en sociale effectenanalyses zijn opgenomen. De voortgaande structurele en beleidsmatige achterstelling van onze gemeenschappen binnen praktisch alle gebieden van overheidsverantwoordelijkheid voor publieke voorzieningen zoals onderwijs, gezondheidszorg, sociale zekerheid, noodvoorzieningen bij natuurrampen, de gevolgen van klimaatverandering, transport, telecommunicatie, werkgelegenheid, toegang tot ontwikkelingsmogelijkheden is zodanig ingeworteld in het overheidsbeleid dat deze onomwonden en openlijke beleidsdiscriminatie kennelijk niet eens meer opvalt bij de regering, zelfs ondanks jaarlijkse waarschuwingen en afkeuring door de VN- en regionale mensenrechtenlichamen.”
Goedschalk zegt dat van een milieustandpunt uit bekeken er veel mis is met deze deal van de regering. “Wat de regering niet openlijk vertelt, is dat de Chinalco-deal inhoudt dat ongeveer 120.000 hectare aan bosrijk gebied ontgint wordt ten behoeve van de bauxietindustrie en dat dit verregaande gevolgen zal hebben voor het milieu. De ontginning van dit gebied alleen al zal naar schatting 13 miljoen ton CO2 uitstoten, hetgeen de koolstof negatieve status van ons land bedreigt. De gronden in het concessiegebied zijn traditioneel eigendom van inheemse gemeenschappen en het is een vorm van schending van hun rechten als zij niet worden gekend in de besluitvorming van deze deal. Massale ontbossing en mijnbouwactiviteiten zullen hun leefomgeving verwoesten, de watervoorraden vervuilen en hun toegang tot voedsel en traditionele geneeskunde beperken en dit is onacceptabel. De regering zou transparant moeten zijn hierover en kan op geen enkele wijze zo een deal aangaan zonder goedkeuring of inpunt van de inheemsen uit dit gebied”, zegt Goedschalk.…[+]
- Jagdeo: ‘Exxon trekt zich niet terug uit gesprekken over Bl…..
- AMATEURISTISCHE CRIMINALITEITSBESTRIJDING..
- Symposium Nationaal Leger gericht op versterking leiderscha…..
- EBS heeft al vier transmissiemasten staan in uitbreidingspr…..
- Ministerie ROS zoekt nieuw onderkomen na stormschade..
- ABOP verwerpt presidentieel besluit..
- Opzetten waterautoriteit verdient hoge prioriteit..
- Onderzoek naar Pan American-zaak bij rechter-commissaris vo…..
- VIDS: Alle activiteiten West-Suriname meteen stopzetten..
- Wetgeving en een autoriteit nodig voor integraal waterbehee…..
- Samenleving opgeroepen extra voorzichtig te zijn tijdens fe…..
- Zonnig in de ochtend, bewolkt in de middag..
- Gepensioneerden en weduwen SML in de bloemetjes gezet..
- DNA-lid Sampie: President Santokhi is niet te vertrouwen..
- Mammoetvlees was hoofdbestanddeel in dieet van Clovis-mense…..
- Meer dan helft ambtenaren ROS werkt van huis uit..
- Cynthia Carmen Slooten (70) Paramaribo 29-11-2024..
- Kenneth Slooten (63) Paramaribo 29-11-2024..
- Franse regering valt in motie van wantrouwen..
- Minder interesse voor militaire beroep vanwege laag salaris..
- Column: Schoolsport..