Inheemse gemeenschap klaar om kapitein naar laatste rustplaats te brengen

24/08/2020 14:56 – Gilliamo Orban
: Gilliamo Orban  
MATTA – Treurende bewoners van het inheemse dorp Matta in Para wachten bij de recreatiezaal op het ontzielde lichaam van de overleden Michel Karwofodi. De kapitein is op 13 augustus op gruwelijke wijze om het leven gebracht door zes tieners van zijn eigen dorp.
De inheemse kawinaband Kurupa van Matta speelt passsende muziek. Karwofodi was een heel sportieve en energieke man die met deze band enkele keren is gereisd naar Nederland. “Gado na wan bun Gado so a de”, is één van de liederen die wordt gespeeld.
Nadat het lijk is gearriveerd in het dorp wordt het gebracht naar het huis van de overledene. Daarna zal het stoffelijk overschot worden opgebaard in de recreatiezaal. Het lijkt een drukke bijeenkomst te worden. Master of ceremony Xavier Kuisch drukt de aanwezigen op het hart de Covid-19-maatregelen, waaronder anderhalve meter afstand, in acht te nemen. “Het zal niet altijd lukken, maar we moeten ons houden aan de regels, want corona treft de hele wereld”, waarschuwt Kuisch.
Er zijn een aantal toespraken gepland. Onder anderen Theodoris Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpen in Suriname (Vids) en minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport, zullen het woord voeren. Momenteel zijn er al een aantal kapiteins, vertegenwoordigers van diverse inheemse organisaties en minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme in het dorp om Karwofodi de laatste eer te bewijzen.
  Tweet 

Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname