De Inheemse dorpen van West-Suriname, namelijk Apoera, Section en Washabo, hebben in een dringende brief aan president Chan Santokhi geëist dat het memorandum of understanding (MOU) met bauxietmaatschappij Chinalco onmiddellijk “on hold” wordt gezet. De dorpen eisen dat hun rechten en traditioneel gezag volledig worden gerespecteerd en dreigen dat bij gebrek aan wederzijds respect, zij hetzelfde zullen doen.
De brief volgt op een eerdere oproep van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) aan de president over onder andere deze kwestie. Hierop is tot op heden geen reactie gekomen van Santokhi.
Internationale rechten geschondenAfgelopen zaterdag hielden de drie dorpen een gezamenlijke gemeenschapsvergadering, met ondersteuning van een delegatie van VIDS. Tijdens deze bijeenkomst stelden de dorpen dat de regering met de MOU hun internationale rechten als Inheemse volken schendt. Dit betreft onder meer hun recht op zelfbeschikking, free, prior and informed consent (FPIC), collectieve eigendomsrechten op voorouderlijke gronden, en erkenning van hun traditioneel gezag.
“De MOU negeert volledig onze rechten,” aldus de dorpen. “Dit is in strijd met het Kaliña & Lokono-vonnis en diverse bepalingen in de Surinaamse wetgeving.” Het Kaliña & Lokono-vonnis van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens verplicht Suriname tot erkenning en bescherming van Inheemse landrechten.
Eis voor nieuw procesDe dorpen herhalen hun eis dat de MOU niet verder behandeld wordt in De Nationale Assemblee (DNA). In plaats daarvan moet een nieuw proces vanaf ‘nulpunt’ worden opgestart, gebaseerd op FPIC-standaarden op internationaal niveau. Hierbij willen de gemeenschappen in elke fase ondersteund worden door VIDS.
De eis geldt niet alleen voor Chinalco, maar ook voor andere bedrijven zoals Newmont, Goldline Mining en verschillende zand- en grindbedrijven. “Elke activiteit die invloed kan hebben op onze dorpen moet volgens deze standaarden worden behandeld,” benadrukken de dorpsgemeenschappen.
Gronduitgifte aan particulierenDe dorpen hebben ook hun zorgen geuit over lopende activiteiten rondom gronduitgifte binnen hun woon- en leefgebieden. Ze eisen dat districtscommissaris Josta Lewis van Kabalebo wordt aangesproken over uitlatingen en acties die volgens hen hun collectieve rechten schenden.
“Onze gronden zijn geen domeingrond waarop de overheid of een districtscommissaris naar eigen inzicht kan handelen,” aldus de brief. “Wij hebben collectieve eigendomsrechten die beschermd worden door internationaal recht.”
De dorpen maken duidelijk dat eenzijdige handelingen en besluiten niet langer getolereerd worden. Toch blijven zij openstaan voor overleg, mits dit met respect voor hun rechten en met participatie van VIDS gebeurt.
- KPS versterkt met ruim 270 adspirant agenten..
- Voorlopige resultaten Operatie “Kerstbrood” ter zake aangeh…..
- Workshop over bescherming van migrerende steltlopers in Sur…..
- Avion Boyz met nieuwe energie terug naar roots..
- Time Magazine roept Donald Trump uit tot Persoon van het Ja…..
- Clyde Willem Carlos van Daal..
- Nieuwe bedreigingen voor privacy en persvrijheid in El Salv…..
- Inheemsen worden genegeerd..
- Minister Amoksi: “KPS mag geen slechte naam krijgen”..
- Surinaamse samenleving krijgt eerlijk aandeel in olie-inkom…..
- Ministerie van Openbare Werken hervat rehabilitatie pompgem…..
- Politie regio west neemt deel aan awareness project over Gr…..
- Twee aangehouden op Kwatta met drugs en vuurwapen..
- Minister Landvreugd: “Verkiezingen gaan 1000 procent door…..
- Toename aantal gevallen diarree en braken..
- De bauxietdeal met Chinalco onder de loep..
- Politieagent bedreigd in zedenzaak pastor CL..
- 262 nieuwe Adspirant Agenten geïnstalleerd bij Korps Politi…..
- Geen geld voor aanschaf nieuw gebouw ROS..
- ECD-controle stuit op prijsopdrijving en geen prijsaanduidi…..
- Vuilsmijterij ABOP en PL grenzeloos..