INGEZONDEN: Waartoe dient de militaire samenwerking met Nederland?

11/04/2021 02:02

 
PARAMARIBO – Waartoe dient de militaire samenwerking met Nederland en waarom heeft de regering Santokhi daar zoveel haast mee? De regering heeft zoveel haast dat die nota bene met een demissionaire minister van defensie van Nederland, Anna Bijleveld-Schouten, verregaande afspraken gaat maken over deze militaire samenwerking. Dat er iets niet klopt blijkt al uit het onbenullige argument dat de regering de taal, ja ja, het Nederlands, aanhaalt als de reden waarom de samenwerking strategisch zou zijn. Wat er dan zo strategisch zou zijn en in wiens belang, dat wordt maar niet duidelijk. Dat kan waarschijnlijk ook niet duidelijk gemaakt worden, want hoe verklaar je dat je als regering de ex-kolonisator van jouw land zoveel invloed wil geven in het leger van jouw inmiddels onafhankelijk land? Want dat is waar het uiteindelijk op zal uitdraaien, nietwaar? Wat wil de regering Santokhi bereiken met deze onbesuisde actie, vraagt PALU-voorzitter Jim Hok zich in gemoede af.
We moeten vaststellen dat het Nederlandse leger in Suriname geen goede naam heeft achtergelaten, maar ook internationaal staat men niet goed aangeschreven. Gaan ze ons leger weer net zo goed maken als het was op 24 februari 1980? Maar ook eerder, toen dit Nederlandse leger Suriname moest verdedigen tegen de inval in en overname van Tigri is het angstvallig in de kazerne gebleven, bang om te doen waarvoor ze waren opgeleid. Internationaal spreekt men van ‘Dutchbat Cowards’ wanneer men het heeft over de Nederlandse militairen die in 1995 als Blauwhelmen van de VN in Servië onder hun verantwoordelijkheid een bloedbad hebben laten gebeuren, waarbij zeker 350 mensen zijn omgebracht. In 2015 voerde de Nederlandse luchtmacht een bombardement uit op de Iraakse stad Hawija, waarbij ondanks voorafgaande informatie van de risico’s nodeloos meer dan 70 burgers werden gedood. Zal ons leger straks net zo goed zijn?
Laten we tegen deze achtergrond de vraag herhalen: “Waartoe dient de militaire samenwerking met Nederland en waarom heeft de regering daar zoveel haast mee?” Suriname heeft in de loop van de tijd een goede militaire samenwerking opgebouwd met Brazilie. Wanneer we dan ons leger zouden willen upgraden, waarom zouden we dat dan niet doen in samenwerking met deze Zuiderbuur? Wat is er zo strategisch aan de samenwerking met Nederland? Waarom bindt de regering Santokhi zich op deze manier? En wat de taal betreft, de PALU heeft al langer gepleit om het Engels als spreektaal op te voeren tot op het niveau van het Nederlands. Maar aangezien wij ook Brazilië en Frankrijk als buren hebben zou het van gezond verstand getuigen om ook het Portugees en het Frans als talen aan te bieden, zowel op school als aan het leger, de politie en douane.
PALU-voorman Jim Hok vraagt de regering om in het belang van Suriname, de overeenkomst met Nederland nog eens onder een vergrootglas te houden en opnieuw te overwegen. Als wij zo nadrukkelijk op dit moment met Nederland willen samenwerken, goeie zaak, maar waarom doen we dat niet op bijvoorbeeld het gebied van high-tech land- en tuinbouw, waterbeheersing, medisch gebied etc.? Laat het hier nogmaals gezegd zijn, de PALU is zeker niet tegen Nederland of tegen Nederlanders, maar beslist wel tegen kolonialisme. Hok is van mening dat de regering Santokhi met de militaire samenwerking dan ook nadrukkelijk op het verkeerde spoor zit.
Secretariaat Massa Communicatie en PR Palu
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname