INGEZONDEN: Ongehoorzaamheid

08/04/2021 15:07

De redactie van DWT Publishing NV stelt lezers in de gelegenheid stukken in te zenden ter publicatie. In principe worden alle ingezonden artikelen opgenomen, tenzij de inhoud schadelijk, kwetsend of beledigend is voor derden. Stukken die geplaatst worden komen niet noodzakelijkerwijs overeen met de mening van DWT Publishing NV. De redactie behoudt zich het recht voor om stukken niet te plaatsen, of in te korten of te redigeren zonder dat die uit hun context worden gehaald.  
PARAMARIBO – Vanaf de coronapandemie ons land in zijn greep heeft, heb ik de berichten hierover wereldwijd gevolgd. Uit verschillende landen kwamen en komen hieromtrent de vreselijkste scenario’s. Er is veel angst, isolatie, paniek, ziekte, doden en massagraven. De ziekenhuizen kunnen deze ramp nauwelijks aan. Ook de economie moet eraan geloven. Steden die bruisten van leven, lijken nu spooksteden. Regeringen worden gedwongen om harde maatregelen te nemen om het volk te beschermen. Kortom: de wereld is bezig een strijd te voeren op leven en dood.
Elke regering vraagt haar volk om mee te werken, om samen het gevecht tegen deze ziekte aan te gaan, zodat er weer snel naar het normale leven kan worden teruggegaan. Opvallend is dat, ondanks de ernst van de zaak, vele regeringen in plaats van medewerking, tegenwerking krijgen. In Nederland zien we her en der protestopstootjes tegen de coronamaatregelen.
Suriname kampt met ongehoorzaamheid van de burgers. Ondanks vele verzoeken en waarschuwingen, gaan mensen toch in grote groepen feesten en samenscholen. Neem bijvoorbeeld de phagwa-optocht. Het volk is via radio en televisie doodgegooid met dringende oproepen om dit feest niet massaal op straat te vieren maar in de huiselijke kring. Toch was er een grote groep feestvierders op straat die deze oproepen hebben genegeerd. En deze feestvierders waren geen Hindostanen, maar marronbroeders en zusters.
Ik kan natuurlijk schouderophalend zeggen dat ze het zelf moeten weten als ze zichzelf in gevaar willen brengen. Het gaat hier echter niet alleen om deze egoïsten maar om de hele Surinaamse bevolking. Deze mensen weigeren in te zien dat ze niet alleen zichzelf maar ook anderen met dit gedrag blootstellen aan besmettingen. Men hoeft alleen maar naar Curaçao te kijken om de schrik te pakken te krijgen. Ook door grote ongehoorzaamheid van het volk, ligt Curaçao nu in de gevarenzone. De ziekenhuizen kunnen dit niet meer aan.
Recent hoorde ik tijdens een DNA-vergadering twee parlementsleden zeggen dat de regering en de Covid-19-organisatie niet genoeg doen om dit virus te bestrijden. Ook een oud-parlementariër ging op de verwijtende toer. Deze verwijten zijn zeer onterecht. De minister van Volksgezondheid heeft met zijn medewerkers vanaf het begin keihard gewerkt om dit virus te bevechten. Het volk wordt via radio en televisie doodgegooid met uitleg van specialisten, waarschuwingen en adviezen, het uit de wereld helpen van fake nieuws. Elke dag wordt het volk geïnformeerd over de stand van zaken via het Covid-19-journaal. De virusvarianten worden scherp in de gaten gehouden. De avondklok is ingezet en er is politiesurveillance om mensen die zich niet aan de regels hielden op te pakken.
De vaccinaties zijn niet alleen gestart maar verlopen zeer ordelijk. Ik ben eraan gewend dat in Suriname de dingen zelden goed en ordelijk worden aangepakt. Meestal is het rommelig en inefficiënt, staan er lange rijen en niemand weet van hoe of wat. Daarom verwachtte ik ook nu inefficiëntie. Ik heb opzettelijk ter oriëntatie vier priklocaties bezocht en neem mijn petje af voor de organisatie. Het prikken verliep vlot en zeer efficiënt. Er heerste een prettige sfeer en de medewerkers wisten duidelijk waar ze mee bezig waren. En als bonus werden we geconfronteerd met erg vriendelijke zusters die de mensen op hun gemak stelden. Een mevrouw die aangaf dat ze bang was voor de bijwerking van trombose, kreeg als antwoord, “laten we positief blijven mevrouw”. Kortom, de sfeer was goed en de organisatie was perfect. Mijn complimenten aan de organisatoren.
Jammer genoeg worden de mensen die de strijd aangaan tegen dit virus vaak tegen gewerkt. De parlementsleden die kritiek uitten, zou ik willen adviseren zich te focussen op al dat positieve dat er tot nu toe is bereikt in plaats van allerlei negatieve dingen te verzinnen. Dat er mensen ongehoorzaam zijn en het hele Surinaamse volk in gevaar brengen, ligt bij de mensen zelf. De corona organisatie heeft er alles aan gedaan om het volk te beschermen tegen dit virus. Hen valt absoluut niets te verwijten.
Het enige dat ik graag had gezien, was dat men de brandweer had ingeschakeld om deze phagwafeestvierders met een stevige straal uit de brandslang van de weg te spuiten. Dan was de straat binnen vijftien minuten ontruimd van een stel … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname