INGEZONDEN – Intimidatie journaliste Thomas berokkend internationale schade

Het intimideren van een journalist bij de uitoefening van zijn werk door politici lijkt onder deze regering vaste vormen aan te nemen. Nu was het de beurt aan Vismohanie Thomas. Ondanks dat er excuses zijn aangeboden door de betrokken politieke partij, hebben de handelingen wederom internationale schade berokkend aan Suriname. De bij OPTSU betrokken politieke partijen en initiatiefnemers maken zich ernstig zorgen over deze ontwikkeling van beknotting van de persvrijheid, wat lijkt op een neerwaartse spiraal waar Suriname in dreigt terecht te komen.

Ook op het vlak van optredens naar journalisten en de vrijheid van meningsuiting lijken politieke leiders van deze VHP-coalitie het niet te begrijpen. Op verschillende momenten zijn mensen opgepakt op basis van de uiting van kritieken op basis van een muilkorfwet uit de prehistorie. Op die momenten hebben de toen zittende coalitie partijen NPS, ABOP en PL het nagelaten de President te corrigeren. Zelfs niet op het moment dat een boek uit handel moest worden genomen in opdracht van de President. En juist deze politieke partijen zijn de partijen geweest die als eerste “afstand hebben genomen” van het incident kennelijk met de verkiezingen in aantocht.

Al verschillende momenten is ook de Vicepresident, tevens de voorzitter van de ABOP, uitgegleden in deze regeerperiode met geweld tegen journalisten. Na keer op keer excuses te hebben aangeboden lijkt het meer een geval van macht te worden waarbij er een houding wordt uitgestraald naar de samenleving “ik doe wat ik wil”. En nu lijkt deze houding ook door te slaan naar de DNV-bewakers van de Vicepresident en de achterban van de ABOP waarbij men zonder schaamte denkt journalisten te intimideren.

Schaamteloos neemt voor de zoveelste keer de ABOP afstand van de schending van persvrijheid. Opvallend is dat de politieke partij zelf een onderzoek zal starten naar het incident. Hoe lang zal dit onderzoek duren? Dat de partij op voorhand afstand neemt van het gebeuren betekent het dat de betrokken ABOP leden geroyeerd zullen worden? Hoe lang zullen we wachten op dit royement of zal het ook een kwestie worden van “weken en maanden” en zoals we inmiddels ook van het OM gewend zijn, dat de kwestie in de doofpot terecht komt?

Terwijl de ABOP-voorzitter op eerdere momenten een standpunt uitsprak van “we hebben de media niet nodig”, komt hij nu in de verkiezingstijd op dat standpunt terug. Politieke partijen presenteren hun “mooiste ideeën” over hoe zij de toekomst van Suriname zullen bepalen waarvoor zij media-aandacht vragen. Maar kennelijk heeft ook hij het nog steeds niet begrepen. Wat moeten we verwachten als hij President van het land wordt, de positie waarvoor hij zegt te gaan.

Inmiddels heeft dit incident wederom onuitwisbaar internationale gevolgen voor het imago van Suriname. De gevolgen hiervan worden constant onderschat. Het beeld dat wij hiermee als land neerzetten en bevestigen zal niet alleen invloed hebben de positie die wij innemen op de internationale lijst van de persvrijheid, maar zal Suriname ook economische schade berokkenen. Slechts een radicale wijziging in de houding van onze toekomstige politieke leiders naar kritische burgers en de behandeling van journalisten kan dit slechts ten goede keren. OPTSU roept daarom het volk op om af te rekenen met deze hypocriete politici waarvan keer op keer is gebleken dat de daden haaks staan op de uitgesproken woorden.–

Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie(PALU)