INGEZONDEN: Bewegen na een beroerte: gewoon (blijven) doen!

29/10/2020 22:00

ter illustratie: Bewegen is een must. : dWT  
Vandaag is het de ‘Internationale Dag van de Beroerte. De ‘World Stroke Organization’ heeft 29 oktober uitgeroepen tot de ‘Wereld Beroertedag’ (World Stroke Day). Op deze dag staan mensen wereldwijd stil bij zowel het voorkomen van een beroerte als het leven met de gevolgen van een beroerte.
Een beroerte staat ook wel bekend als een CVA: afkorting voor Cerebro Vasculair Accident. Letterlijk vertaald betekent CVA: ongeluk in de hersenbloedvaten. Bij een CVA barst er een bloedvaatje (hersenbloeding) of raakt verstopt (herseninfarct). In beide gevallen krijgt een deel van de hersenen geen bloed meer. Het getroffen gedeelte van de hersenen krijgt daardoor te weinig zuurstof en raakt beschadigd.
In de meeste gevallen zijn de gevolgen van een beroerte heel ingrijpend en kunnen leiden tot blijvende (lichamelijke) beperkingen. Dit is afhankelijk van welk deel van de hersenen is beschadigd en de grootte van het beschadigd hersengebied.
De stoornissen en de ernst van de stoornissen verschillen van persoon tot persoon en variëren van beperkingen in het bewegen (halfzijdige verlamming), praten, lezen en/of schrijven tot stoornissen in het denken, waarnemen, het gedrag en het gevoelsleven. Dit artikel zal zich focussen op lichamelijke beweging en/of sporten na een CVA.

Belang van bewegen na een CVA
Niets lijkt zo alledaags als bewegen. Lopen, fietsen, een balletje trappen, u doet het meestal zonder erbij na te denken. Maar voor mensen met een hersenaandoening is bewegen niet altijd zo vanzelfsprekend. Zij moeten bewust nadenken om al zittend of lopend in evenwicht te blijven. Toch is het belangrijk dat mensen met een beroerte regelmatig blijven bewegen.
Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en is bovendien een leuke bezigheid. Dit geldt voor jong en oud, chronisch ziek of niet. Als je een beroerte hebt, betekent dit dus niet dat je niet meer kunt sporten of bewegen. Het is juist goed om te blijven bewegen! Het houdt uw conditie in stand (u raakt minder snel vermoeid), uw zelfvertrouwen neemt toe en u slaapt beter. U zal zien dat u zich een stuk prettiger voelt wanneer u regelmatig in beweging komt. Daarnaast helpt lichaamsbeweging bij het voorkomen of terugdringen van overgewicht en werkt het ontspannend en stress verminderend.
Regelmatig bewegen is belangrijk in het doorbreken van het depressieve gevoel en gedrag. Bewegen is ook belangrijk voor het leggen van (nieuwe) contacten. Mensen met een CVA raken vaak in een isolement doordat het aantal activiteiten buitenshuis afneemt. Tevens levert bewegen met lotgenoten herkenning op. U kan handige tips uitwisselen. Tenslotte kan u met regelmatige lichaamsbeweging voor zorgen dat de kans op een nieuw CVA afneemt, want dat is niet uitgesloten! Een ongezonde leefstijl na de vorige beroerte, waaronder te weinig of geen regelmatige lichaamsbeweging, kan leiden tot een volgende beroerte.

Voordelen van beweging voor het brein
Driekwart van het totaal aantal hersencellen is betrokken bij beweging. Het is dus goed om te weten hoe lichamelijke beweging gereguleerd wordt door onze hersenen en belangrijker nog hoe lichamelijke beweging een positief effect heeft op ons brein. Delen van het buitenste laagje van de grote hersenen (de hersenschors of cortex) zijn verantwoordelijk voor het plannen (de prefrontale cortex) en het uitvoeren (de motorische cortex) van beweging. Andere delen van de grote hersenen (de zogenaamde basale ganglia) zijn belangrijk voor de spierspanning, de houding, het evenwicht en het starten en stoppen van bewegingen. Ook onderdrukken ze ongewenste bewegingen.
Tot slot zijn de kleine hersenen (het cerebellum) erg belangrijk bij beweging; ze dragen bij aan de coördinatie van bewegingen, waardoor ze vloeiend verlopen. Om goed te kunnen bewegen, werken deze hersendelen samen met andere delen van het lichaam, zoals het visuele systeem: om een bal te kunnen vangen, moet u hem wel zien aankomen.
Uit de resultaten van wetenschappelijk onderzoek is er steeds meer bewijs dat de hersenen niet alleen verantwoordelijk zijn voor het sturen van lichaamsbeweging, maar dat regelmatige beweging, op zijn beurt, heel veel positieve effecten heeft op de werking van onze hersenen. Het is dus een “tweerichtingverkeer”; enerzijds sturen de hersenen lichamelijke beweging en anderzijds zorgt voldoende lichamelijke beweging voor gezonde hersenen. Is het niet prachtig hoe u met lichaamsbeweging direct invloed kunt uitoefenen op de gezondheid van uw hersenen.
Enkele van de positieve effecten van lichaamsbeweging op de werking van de hersenen zijn:
– Bewegen zorgt voor een betere doorbloeding in de hersenen
– Bewegen bevordert de aanmaak van nieuwe hersencellen
– Bewegen bevordert de mogelijkheid dat hersendelen functies van beschadigde hersenen overnemen (ook hersendelen die verantwoordelijk zijn voor het denken en het geheugen)
– Bewegen kan negatieve gevolgen van stress op de hersenen tegen gaan
– Bewegen zorgt voor aanmaak van stoffen in de hersenen … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname