De Suriname Economic Oversight Board (SEOB) constateert in haar maandelijkse bulletin (maart 2025) dat de inflatie in Suriname een daling vertoont, maar een zorgpunt blijft. De inflatie in januari 2025 kwam neer op 9,8 procent. Ten opzichte van december 2024 stegen de prijzen met 0,6 procent. De inflatie in januari werd veroorzaakt door een wisselkoersdepreciatie.
De kerninflatie – exclusief voedsel- en energieprijzen – vertoonde een lichte daling, wat duidt op een afnemende onderliggende prijsdruk. De wisselkoersen deprecieerden in februari 2025, met een stijging van 1,3 procent voor de USD en 2,2 procent voor de euro ten opzichte van de SRD. Dit kan volgens de SEOB deels verklaard worden door de toegenomen vraag naar vreemde valuta.
Zij schrijft verder dat de SRD-component van de basisgeldhoeveelheid (M0) in december 2024 SRD 19,96 miljard bedroeg, wat de IMF-doelstelling fors overschreed met ruim 8,6 procent. Dit was voornamelijk het gevolg van verhoogde netto-overheidsuitgaven.
De gemiddelde leenrente bleef stabiel op 14,7 procent, terwijl de gemiddelde beleggingsrentes daalden van 7,7 procent naar 7,5 procent in december 2024. De daling van de beleggingsrentes werd voornamelijk gedreven door afnemende inflatieverwachtingen en een lichte daling in de kortetermijnrenteomgeving.
Hoewel de rentedaling gunstig lijkt, blijft de toegang tot krediet voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) problematisch. Dit kan volgens de SEOB een rem zetten op bredere economische groei. De SEOB, als onafhankelijk economisch monitorings- en adviesorgaan, stelt dat de kredietgroei een gemengd beeld liet zien. De kredietgroei aan particulieren bleef bescheiden, met een stijging van slechts 0,4 procent in december 2024 ten opzichte van het vorige jaar.
De kredietverlening aan bedrijven nam toe met 11,1 procent, wat wijst op een toenemende investeringsbereidheid in de zakelijke sector. Daarentegen daalde de kredietverlening aan gezinnen met 4,3 procent, wat erop kan duiden dat huishoudens voorzichtig blijven met lenen, mogelijk als gevolg van economische onzekerheid en inflatieverwachtingen.
De niet-renderende leningen (NPL’s) daalden verder, met een ratio van 5,3 procent in december 2024 vergeleken met 13 procent in december 2023. Deze enorme verbetering is grotendeels te danken aan herstructureringen van problematische leningen en een verbeterde terugbetaalcapaciteit van kredietnemers. In december steeg de solvabiliteitsratio van de banken naar 23,4 procent. Ook de liquiditeitsratio steeg naar 52,7 procent.
- Analyses toerisme-waardeketen gevalideerd: ‘Olie- en gas-to…..
- Bestuurlijke onrust bij SBB: directeur stuit op verzet na b…..
- Gajadien: Uitspraak rechter afwachten in wegproject South D…..
- Goudsmokkel legt druk op de wisselkoers..
- SDGs moeten centraal onderdeel zijn van agenda politieke pa…..
- Rijbewijsinschrijving vanaf mei volledig digitaal – einde a…..
- Eskak: ‘Verkiezingsproces bevat voldoende waarborgen, maar …..
- Veel bewolking, af en toe zon maar ook regen..
- ‘Toerisme een essentiële motor voor economische groei en on…..
- NDP: Vastberaden en samen met u..
- Helikopter stort neer in Hudsonrivier in New York..
- Hess trekt zich deels terug uit offshoregebieden Suriname e…..
- Remond Frits Bodeutsch (97) Paramaribo 8-4-2025..
- Louisa Monkau – Benjamin (83) Rotterdam 8-4-2025..
- Clumper: factor ‘arbeid’ hoort in het machtcentrum thui…..
- Braziliaan verdacht van ombrengen dienstvrouw..
- Politieke partijen wachten op uitspraak Santokhi na hoger b…..
- NDP-voorzitter Simons presenteert toekomstvisie in Nederlan…..
- SRD 700.000 verduisterd bij broodlevering door medewerker F…..
- VHP-kandidaat Suraj Sahadewlall stapt niet met lege handen …..
- Optsu brengt mogelijke corruptie regeringstoppers boven wat…..