Infectioloog Vreden waarschuwt gemeenschap om niet te feesten

“De mensen moeten stoppen om te feesten en niet meer zomaar bij elkaar zitten zonder mondkapjes te dragen. Als wij dat niet doen en de mensen nog denken dat deze zaken niet belangrijk zijn, zullen wij binnen korte tijd duizend doden noteren,” waarschuwt infectioloog Stephen Vreden, lid van het Outbreak Managementteam. In gesprek met Suriname Herald merkt hij op, dat men niet naar politieke toppers moeten kijken door hetzelfde te doen.
“Als vicepresident Ronnie Brunswijk zijn feestjes organiseert moet men dat niet ook gaan doen. Jij gaat ziek worden en doodgaan als je gaat feesten. De mensen moeten hun eigen verstand gebruiken en zelf weten dat ze zichzelf moeten beschermen en niet vinden dat zij ook kunnen doen wat president Chan Santokhi doet. De president heeft er geen last van als jij doodgaat aan deze ziekte,” stuurt de infectioloog een waarschuwend geluid naar de gemeenschap toe.
GedragsveranderingDe enige manier om deze outbreak te stoppen is door gedragsverandering van personen. Ook moeten de mensen zich zo snel mogelijk laten vaccineren. Het is al voorspeld, dat we binnenkort met duizend doden zullen zitten. Het aantal besmette personen in Suriname blijft toenemen net als het aantal doden. “We zitten al tegen de driehonderd aan en dat loopt gemakkelijk op tot duizend. Ons gedrag tot vaccinatie moet veranderen,” benadrukt Vreden.
Hij hoopt dat het ministerie van Volksgezondheid na dit weekend al de AstraZeneca-vaccins binnen heeft, zodat de prikpunten weer kunnen worden bevoorraad. Momenteel is er een schaarste aan het vaccin. Personen kunnen hierdoor voorlopig niet gevaccineerd worden.
LockdownIn Suriname zijn er 288 personen overleden aan COVID-19, sinds het eerste geval in maart 2020 in het land is ontdekt. In de ziekenhuizen liggen er momenteel 206 patiënten en 36 anderen op de Intensive Care Unit.
De ziekenhuizen hebben geen capaciteit meer om zieken op te vangen. Naar aanleiding van de verergerde situatie heeft de regering besloten om een total lockdown in te stellen vanaf maandag 31 mei tot en met vrijdag 18 juni. Het land is nu in een weekend lockdwn.
President Chan Santokhi zei vrijdag op een persconferentie, dat de situatie in Suriname als code paars kan worden gekwalificeerd. Voor de ziekenhuisinstellingen geldt code zwart. De situatie is ondragelijk en zal moeten veranderen. Als het zo doorgaat zullen de gevolgen niet te overzien zijn.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald