Individuele sport niet door beginnelingen omarmd

24/12/2020 22:11 – Sharon Singh

Angelo Simson heeft ook lessen alleen voor vrouwen in zijn gym. De schoolhouder heeft gemerkt dat de animo in wellness- en fitnesslessen is toegenomen sinds de uitbraak van Covid-19. : FB Simson Gym Official  
PARAMARIBO – De aankondiging van de aangescherpte Covid-19-maatregelen is niet bij eenieder in goede aarde gevallen. Vooral voor het onderdeel sport/lichaamsbeweging. Zo is groepssport verboden en wordt individuele sport aanbevolen. Sportinstructeurs begrijpen deze actie wel, maar tegelijkertijd weten ze dat vele leden de motivatie van hun coach nodig hebben.
Gezond eten, veel groenten en fruit en veel bewegen is het devies van de overheid. “Tachtig procent van een healthy lifestyle heeft met jouw voeding te maken”, vertelt sportinstructeur Tabitha Heyer aan de Ware Tijd. Naast zumba, aqua-fitness en pilates verzorgt ze ‘Strong Nation’; een high intensity-training. “Ik begrijp de overweging, maar misschien had de minister kleine groepen moeten toelaten met in achtneming van strengere maatregelen. Niet iedereen heeft die motivatie om alleen te sporten en juist in deze tijd is bewegen nodig om je weerbaar te maken.”
Angelo Simson van Simson Sportschool geeft aan dat de animo in wellness en fitness is toegenomen sinds de uitbraak van Covid-19. “Het zijn geen mensen die aan competitie willen meedoen, maar die gekozen hebben om te trainen om fit te blijven. De vraag om zich bij ons aan te sluiten is tweemaal toegenomen vergeleken met voorheen; dit geldt niet alleen voor sport, maar ook voor voedingsadviezen.”
Mensen die lichamelijke trainingen doen, letten over het algemeen op hun voeding. Maar er zijn meer voordelen volgens de sporter. “Het maakt je mentaal sterker. Je lichaam produceert anti-stresshormonen en het zorgt voor een goede bloedsomloop. Bij het schoppen en trappen (kickboks) worden er signalen naar jouw hersenen gestuurd dat je sterk bent en dus meer aankan. Dat werkt dus ontstressend.”
Ook Heyer gelooft dat sporten therapeutisch werkt. Daarom vindt ze het jammer dat de lessen in groepsverband zijn verboden. Omdat er een grote groep is die nog steeds begeleiding nodig heeft van een instructeur. “Ik heb het bijvoorbeeld gezien toen we de eerste golf van de corona-uitbraak hadden. Ik gaf Zoom-lessen. De eerste week was iedereen enthousiast, twintig mensen volgden het live. Uiteindelijk zijn twee overgebleven. Zelfs ik vind individuele sport saai en uit ervaring blijkt dat sommigen die extra push nodig hebben.”
Het vergt heel veel discipline om alleen te sporten. Er zijn zelfs professionele sporter, die niet alleen willen trainen, merkt Simson op. “De benefit van bewegen is groot. Niemand heeft baat bij het besmet raken, dus strenge maatregelen toepassen zou ik adviseren.”
Vaak zijn mensen op zoek naar een “secret formula” om in een goede vorm te blijven. Dat bestaat niet, wordt aangegeven. “Ik eet van alles, maar ik weet wanneer ik het eet en hoe het weer te verbranden”, vertelt Simson. “Je moet een lifestyle creëren die je kan onderhouden.” Beide trainers bevelen groenten, fruit en genoeg eiwitten aan. De groenten en fruit moeten vitamines, aminozuren en mineralen leveren aan het lichaam. Ook de bereiding van de groente is dus belangrijk. In de gym van Simson zijn gezonde smoothies verkrijgbaar, terwijl Heyer nu de opleiding Nutrition for sporters volgt.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname